„Săptămâna Filmului pentru Elevi” debutează la Cluj

Săptămâna viitoare, elevii din Cluj sunt invitaţi la film, în cadrul programului de educaţie cinematografică „EducaTIFF”.

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania organizează „Săptămâna Filmului pentru Elevi“. În intervalul 26 octombrie-2 noiembrie, la cinema Victoria vor fi proiectate filme educative adaptate pentru trei categorii de vârstă, respectiv pentru copii mai mari de 8, 11 şi 15 ani. Intrarea la aceste proiecţii costă cinci lei pentru elevii din Cluj. Pentru cei care provin din şcoli speciale sau de la unităţile şcolare din afara municipiului Cluj-Napoca intrarea este gratuită, cu condiţia unei rezervări prealabile.

Printre filmele care vor fi proiectate se numără documentarul francez „Calea împăratului”. Este un film despre pinguinii imperiali din Antarctica ce a primit Premiul Oscar în anul 2006. Un alt film este producţia româno-elveţiană „Şcoala noastră”. Filmul spune povestea a trei copii romi dintr-un orăşel din Transilvania care luptă pentru desegregarea şcolii în care învaţă. Ei folosesc umorul şi tupeul pentru a lupta împotriva indiferenţei, tradiţiilor negative şi a intoleranţei. Un al treilea film este „Crulic – drumul spre dincolo”. El relatează povestea românului Claudiu Crulic, învinuit pe nedrept de comiterea unui jaf în Polonia şi ţinut în închisoare în ciuda probelor care arătau că, la data comiterii infracţiunii, nu se afla în Varşovia. Claudiu Crulic a murit abandonat de toţi într-o închisoare poloneză după ce intrase în greva foamei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 octombrie