Festivalul International de Film de la Cairo promite o revenire spectaculoasa la cea de-a 36-a editie

Cea de-a 36-a editie a Festivalului International de Film de la Cairo isi deschide portile in 2014 in perioada 9 – 18 noiembrie, desfasurandu-se in impresionanta Opera din Cairo.

Editia din acest an vine cu o abordare diferita fata de editiile anterioare, echipa de organizatori incluzand in program tinerii cineasti si critici, tocmai pentru a aduce o energie proaspata celui mai longeviv festival de film din Cairo.

De la revolutia din 2011 festivalul a fost amanat de doua ori, in 2011 si din nou in 2013, perturband fluxul continuu a acestui eveniment. In ambele situatii, Ministerul Egiptean al Culturii a invocat probleme de securitate, insa, de aceasta data, organizatorii promit o editie fantastica, fara cusur.

Chiar daca in 2012 Festivalul International de Film de la Cairo (CIFF) s-a desfasurat conform planului, ceremonia de incheiere a fost anulat din cauza confruntarilor din Piata Tahrir, dupa ce protestatarii s-au adunat pentru a comemora un an de la confruntarile Mohamed Mahmoud.

Festivalul International de Film de la Cairo de peste 3 decenii

Dupa lansarea sa in 1976, nu a fost nici o surpriza faptul ca CIFF s-a ridicat intr-un ritm alert in topul celor mai apreciate festivaluri de film din lume, primind statutul de membru al Federatiei Internationale a Asociatiilor Producatorilor de Film, organismul care reglementeaza festivaluri din intreaga lume.

La sfarsitul lui 2013 o comisie formata in marea parte din membrii comunitatii de film independent din Egipt, s-a adunat sa schiteze urmatoarea editie a CIFF. Samir Farid, critic de film renumit si actualul presedinte al CIFF, a provocat membrii comisiei la gasirea unei strategii de intinerire a festivalului, apeland la experienta lor acumulata la alte festivaluri de film din lume. Comisia a inclus: veteran cineast egiptean Yousri Nassrallah, directorii Ahmad Abdalla (Microfon, Rags and Tatters), Ahmed Maher, Maggie Morgan (Asham – 2012), Hala Galal, precum si Fahim.

Editia din 2014 vine in plus cu o serie de evenimente culturale, care au scopul de a creste statutul festivalului la o adevarata manifestare culturala, mai mult decat  vizionarea unor seturi de filme.

Mai multe detalii despre festival puteti afla de pe websiteul oficial http://www.ciff.org.eg/ si de pe Facebook https://www.facebook.com/Cairointfest .