Re:Animăm Chișinăul! Anim’est revine la sfârșit de octombrie

Festivalul internațional Anim’est revine la Chișinău în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, în incinta cinematografului Odeon și Tipografia 5 cu cele mai reușite filme de animație ale anului curent, dar și unele care s-au evidențiat de-a lungul timpului, workshop-uri, Animusic Night 2014 şi Creepy Animation Night.

A patra ediție a festivalului va începe cu unul dintre filmele nominalizate la European Animated Feature Film 2014, care premiază cele mai mari și reușite realizări din cinematografia europeană. Vorbim despre „Minuscule – The Valley of Lost Ants”, o creație franceză a regizorilor Hélène Giraud și Thomas Szabo.

„Minuscule” este povestea unor furnici roșii și negre care se războiesc, pe o pajiște liniștită, din cauza unei cutii cu zahăr abandonată la un picnic. Între timp, o buburuză prinsă din întâmplare în această furtună se împrietenește cu o furnică neagră, pe care o ajută să-şi salveze furnicarul.

„E foarte greu să faci filme fără cuvinte, iar acestea sunt foarte puţine în istoria cinematografiei. Dacă, în plus, el e perfect coerent, inteligibil, plin de umor şi de tandreţe – atunci e pur şi simplu remarcabil. „Minuscule” e un astfel de film, una din bijuteriile cinematografului ultimilor ani”, spune Laurențiu Bratan, directorul Asociației culturale Este’n’Est, ce organizează festivalul Anim’est.

Dar să nu crezi că „Minuscule – The Valley of Lost Ants” este tot cu ce se poate lăuda Anim’est. Un alt moment excepțional din cadrul festivalului, dar și o premieră pentru Moldova, este animația rusească „Ku! Kin-dza-dza”, realizată de regizorul Georgy Danelia. Aceasta este un remake mai puțin întunecat și distopic, dar și mai orientat spre tineri și audiența internațională, al originalului „Kin-dza-dza”, din 1986, lucrarea aceluiași regizor. Restul surprizelor, multe la număr și la fel de impresionante, le vom dezvălui pe parcurs.

Programul detaliat al festivalului şi informaţii legate de ediţia de anul acesta pot fi găsite pe http://www.animest.md/.

Partenerii festivalului sunt Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Goethe – Institut București, Centrul Cultural German Akzente, Alianța Franceză, Ministerul Culturii R. Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, ICR Mihai Eminescu, Ambasada României în R. Moldova și Moldova Film.

Parteneri media: Timpul, timpul.md, 15 minute, Diez, Locals, Allfun, KissFM, Realitatea TV, Realitatea.md, Ziarul National, Ziarul de Gardă, Unimedia, Publika, Ştiri Pozitive, N4, Neorama, Pandor.

Festivalul internațional de animație Anim’est este organizat de Asociația culturală Este’n’est și ALTFilm.