Şase partide vor avea reprezentanţi în viitorul parlament al Ucrainei

Şase partide vor avea reprezentanţi în viitorul parlament al Ucrainei, după cum arată rezultatele la numărarea a 83% dintre voturi. Formaţiunile pro europene, aflate pe primele locuri au început negocieri pentru formarea noului guvern.

Pe locul I, cu 22 de procente, se află Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk, care şi menţine un fragil avans în faţa Blocului Petro Poroşenko, pro prezidenţial, ce întruneşte 21,6%. Locul III revine surprizei acestor alegeri, Partidul Samopomici/Autoajutorarea, al primarului de Lvov, Andrei Sadovoi, aproximativ 11%. Pragul electoral mai este depăşit de blocul de opoziţie format din foşti membri ai regiunilor al ex-preşedintelui Viktor Ianukovici , partidul Radical şi formaţiunea “Batkivşina” a ex-premierului Iulia Timoşenko.

Rezultatele procentuale constante de peste 12 ore nu vor suferi modificări majore, dar în lupta pentru locul I şi accesul in parlament va conta fiecare vot. Pe listele de partid, se dispută 225 de mandate, celelalte 198 în circumscripţiile uninominale. În majoritatea acestora, conduc independenţii şi reprezentanţii Blocului Poroşenko. Formaţiunea pro prezidenţială va dispune astfel de câteva zeci de mandate mai mult decât Frontul Popular, insuficiente însă pentru a-i asigura majoritatea de 50% plus 1, necesară în vederea formării guvernului.

Preşedintele Poroşenko a început deja negocieri în vederea acordului de coaliţie cu Frontul Popular Samopomici şi o serie de alte partide. Frontul Popular a celarat deja că doreşte postul de premier pentru Arseni Iaţeniuk, dar şi o serie de portofolii-cheie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 octombrie