Scrisoarea terifiantă a tinerei iranience spânzurate

Reyhaneh Jabbari a fost spânzurată, sâmbătă, pentru că l-a ucis pe bărbatul pe care îl acuza că a agresat-o sexual. Într-o scrisoare adresată mamei sale, pe care a conceput-o în închisoare, aceasta vorbeşte despre modul umilitor în care a tratat-o justiţia.
Înainte de a muri, Reyhaneh Jabbari i-a scris o ultimă scrisoare mamei sale, din închisoare. Este mesajul unei iranience de 26 de ani, care îşi cunoştea sentinţa. Ştia că a fost condamnată la moarte pentru uciderea cu premeditare a lui Morteza Abdolali Sarbandi, medic chirurg şi fost angajat al Ministerului de Informaţii, care o agresase sexual.
În scrisoare, tradusă de Huffington Post, Reyhaneh dezvăluie cât de crud şi de umilitor a fost tratată în închisoare: „Eram atât de optimistă că judecătorii îmi vor face dreptate! (…) Acestei ţări, pe care m-ai făcut să o iubesc, nu i-a păsat niciodată de mine; nu m-a ajutat nimeni atunci când ţipam, din cauza bătăilor pe care mi le aplicau anchetatorii şi a cuvintelor murdare pe care mi le adresau…” „În această noapte terifiantă voi fi ucisă. Corpul meu va fi aruncat într-un colţ părăsit al oraşului şi, după câteva zile, poliţia te va duce în biroul medicului legist pentru a mă identifica. Şi atunci tu vei afla că am fost şi violată. Nu vei putea şti niciodată cine a fost ucigaşul pentru că noi nu avem nici bogăţia, nici puterea lor”.
În mesajul de adio, femeia îşi transmite şi ultima dorinţă: „Imploră-i ca imediat după ce mă vor spânzura, inima, rinichii, ochii, oasele şi tot ceeea ce poate fi transplantat să fie luate din mine şi date cui are nevoie”, a mai spus Reyhaneh, adăugând că în „Curtea lui Dumnezeu” îi va acuza şi după moarte pe inspectorii şi judecătorii Curţii supreme a ţării, care au bătut-o. (Sursa: lefigaro.fr)

Traducerea şi adaptarea: Carmen Ionescu