Acord între Rusia, Ucraina şi UE, la Bruxelles

Negociatori din Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au convenit asupra unui program care îi va permite Rusiei să furnizez rezerve de gaz Ucrainei.

O ceremonie de semnare a tratatului a avut loc la Bruxelles, unde au luat parte miniştri ai energiei din Rusia şi Ucraina precum şi vicepreşedintele Comisiei Uniunii Europene.

Unele surse menţionează că ar fi ajuns la un acord Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană privind reluarea livrărilor de gaze în această iarnă şi că aceste condiţii ale acordului ar urma să fie anunţate de către preşedintele Uniunii Europene, Jose Manuel Barosso. Se pare că Ucraina va putea plăti Rusiei cele 3 miliarde de dolari, în două tranşe,  prima imediat, iar cealaltă la sfârşitul anului. Nu ştim însă dacă Ucraina are aceşti bani sau a fost ajutată de către Uniunea Europeană. Ceea ce se stie însă sigur este că Rusia a cerut garanţii pentru aceste plăţi. Şi în acelaşi timp se pare că acordul prevede un  preţ de 385 de dolari pe mia de metri cubi, iar Kievul a dorit în acelaşi timp să i se garanteze faptul că preţul nu se va schimba pe durata contractului.