Alianţa Nord-Atlantică este puternică şi rămâne vigilentă în faţa intensificării activităţilor aeriene ale Rusiei în spaţiul european

Alianţa Nord-Atlantică este puternică şi rămâne vigilentă în faţa intensificării activităţilor aeriene ale Rusiei în spaţiul european, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Declaraţiile acetuia nu au suscitat deocamdată reacţii la Moscova.

Secretarul general al NATO a evitat să spună care ar putea fi motivele intensificării zborurilor aeronavelor ruseşti, aparent manevre, deasupra Mării Baltice, Mării Nordului şi Mării Negre. Într-un interviu acordat postului de radio BBC, Jens Stoltenberg a declarat că relaţiile dintre NATO şi Rusia nu s-au întors în epoca războiului rece, dar a precizat că Alianţa trebuie să reacţioneze la acţiunile Moscovei.

Jens Stoltenberg: Vedem o Rusie din ce în ce mai agresivă care violează legile internaţionale şi care încearcă să-şi schimbe graniţele prin forţă. În acest context punem în practică cea mai importantă misiune de apărare colectivă de la sfârşitul Războiului Rece.

Alianţa Nord-Atlantică a interceptat 4 formaţiuni de aeronave ruseşti în ultimele 24 de ore, evocând o intensificare neobişnuită a acestor activităţi, într-un moment tensionat în relaţiile Est-Vest din cauza crizei din Ucraina. Cea mai importantă operaţiune a mobilizat avioane din Norvegia, Marea Britanie şi Portugalia, după detectarea unui grup de 8 avioane ruse, 4 bombardiere şi 4 avioane de alimentare, în formaţie deasupra Oceanului Atlantic.