Războiul rece este o certitudine

Deocamdată nu va fi un nou Război rece, dar în Europa se simte tot mai tare frigul.

Americanii şi ruşii se acuză reciproc. Televiziunea ABC prezintă un program despre viaţa grea a diplomaţilor americani la Moscova, ruşii vorbesc despre persecutarea diplomaţilor ei în SUA, iar ziarele scriu despre diplomaţii occidentali care nu-i lasă pe ruşi pe trecerile de pietoni din capitala Rusiei (deşi oricine cunoaşte această ţară ştie că prioritatea pe aceste treceri o au automobilele).

Astfel de altercaţii erau la ordinea zilei în timpul Războiului rece, iar altercaţiile diplomatice erau substitute ale unor lupte reale. A fost mai bine că totul s-a rezumat la schimburi de note de protest între resorturile afacerilor externe, decât ar fi făcut-o militarii pe câmpul de luptă. Timpurile respective revin acum – aşa cum arată şi raportul contraspionajului ceh prezentat mediilor, care acuză Rusia pur şi simplu de invadarea capitalei Praga cu spionii ei.

Din anii 50, un alt câmp virtual de luptă în războiul rece a fost cosmosul. Întrecerile pentru primul satelit, pentru primul om în spaţiul cosmic, pentru prima aterizare pe lună au inflamat ambiţiile politicienilor de ambele părţi ale cortinei de fier. Cine reuşea mai mult în cosmos, putea reuşi – credeau politicienii şi după ei populaţia – mai mult şi pe pământ.

Nu este deci de mirare că una din primele victime ale răcirii relaţiilor SUA cu Rusia după invazia în Crimeea a fost tocmai colaborarea în cosmos. După recenta catastrofă a rachetei Antares, ruşii conduc în duelul pe tema cine va reuşi pe cont propriu să zboare cu Staţia Cosmică Internaţională.

Disputele cosmico-diplomatice arată că Războiul rece este o certitudine. Spre deosebire însă de vechiul Război rece, cel de acum, deşi are loc din nou între Washington şi Moscova, poate avea alţi învingători.

Acum câteva zile, chinezii au lansat în cosmos un nou vehicul şi el reprezintă un pas serios în drumul spre misiunea pe Marte. Iar de o lună în jurul lui Marte orbitează satelitul indian Mangalyaan. Astfel că Războiul rece de acum este o întoarcere în trecut, dar participă la el şi alţi actori importanţi.

Sursa: RZECZPOSPOLITA, Polonia

Traducerea şi adaptarea: Maria Stanciu