„Reteta zilei” – Tort de Ziua Radioului

Tartă răsturnată cu prune, nuci, scorțișoară și cacao

Tartele răsturnate sunt cunoscute peste tot în lume – în Statele Unite există tartă răsturnată cu ananas, în Brazilia, Bolo de Banana, iar în Franța, celebra Tarte Tatin, care este rezultatul unui fericit “accident” culinar (se pare că uneia din cele două surori care conduceau Hotelul Tatin din Franța, la sfârșitul secolului XIX, i-ar fi reușit o improvizație, încercând să “dreagă” o tartă cu mere clasică, după ce a uitat ingredientele prea mult pe foc). Există tarte răsturnate până și în bucătăria hawaiiana!
Tarta noastră cu prune se deosebește de clasica Tarte Tatin prin faptul că în loc de aluatul franțuzesc, are la bază un blat “sistem pandispan”, ca să se insiropeze mai bine tort

Cantitățile sunt pentru un vas rotund termorezistent cu diametrul de aproximativ 25-30 de centimetri
Pentru blat:
4 ouă
4 linguri de zahăr (100 grame)
3 linguri de făină (60 de grame) + 1 lingură de cacao

Pentru compoziție:

1 kg prune
6 linguri de zahăr (150 grame)
150 grame unt
1 praf de scorțișoară
1 pumn de nuci mărunțite

150 grame unt se topesc la foc mic împreună cu 4 linguri de zahăr
Se adaugă 1 kilogram de prune, desfăcute în două, fără sâmburi, bineînțeles 😉 și se mai amestecă puțin pe foc. Se stinge focul, se adaugă un praf de scorțișoară, un pumn de nuci tocate nu foarte mărunt și încă 2-3 linguri de zahăr. Se pune la cuptorul bine încins, tot la foc mic.
Între timp se prepară blatul:
Se separă ouăle, se bat cu mixerul albușurile spumă, se adaugă cele 4 linguri de zahăr, se bate din nou compoziția cu mixerul până când stă lipită de vas (când întoarceți vasul cu josul în sus, spumă trebuie să stea pe fundul vasului, fără să cadă). Se adaugă gălbenușurile (bătute și ele puțin cu furculița).
Se cern cu sita cele 3 linguri de făină și cacaoa și se amestecă treptat în compoziție până se omogenizează.
Se scoate vasul cu prunele caramelizate din cuptor, se întinde deasupra blatul și se da din nou la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30-45 de minute (depinde de cuptor!), până când aluatul trece testul scobitorii: este bine copt dacă atunci când introducem în el o scobitoare de lemn, scobitoarea rămâne curată, fără urme de aluat.
Se scoate vasul din cuptor, se lasă să se răcească cel puțin o oră, timp în care siropul de la prune va “urca” în blat și abia apoi se răstoarnă, punând un platou peste vas și răsturnând tarta pe platou.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu