Stresul este principalul factor de risc în bolile neurologice

Stresul este principalul factor de risc în bolile neurologice şi nu unul secundar aşa cum se considera până nu demult – susţine prof. dr. David Mureşanu. De altfel, specialiştii au constatat că există o corelaţie directă între gravitatea accidentului vascular şi nivelul de stres.

Un stres general produce un nivel crescut de inflamaţie în întregul organism, un accident vascular cerebral care întâlneşte un asemenea organism va avea un impact mai grav. Creierul este structurat în două compartimente: este un compartiment care gestionează relaţia cu mediul şi sunt acele reţele care sunt active şi încep să funcţioneze în momentele noastre de linişte, pentru că nu numai creierul, dar noi, ca fiinţă, avem nevoie de o alternanţă între momentele când suntem foarte ancoraţi în viaţa exterioară şi avem nevoie şi de momente în care să ne adunăm minţile, cum se zice, să stăm să ne organizăm.

Prezent la congresul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii de la Atena, medicul a precizat că regenerarea creierului are loc permanent şi cu cât acesta este mai stimulat cu atât se obţin rezultate mai bune. David Mureşanu a făcut un apel către tineri să citească, să mănânce mai puţină mâncare procesată, să facă sport, să interacţioneze direct cu oamenii şi să nu devină sclavii tehnologiei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 octombrie