Alegeri prezidentiale 2014

Peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi la urne, pentru a alege viitorul preşedinte. Este pentru a şaptea oară după Revoluţia din decembrie 1989 când românii aleg în mod democratic persoana care va ocupa cea mai înaltă funcţie în stat.

La ora 7:00 cele 18.550 secţii de votare din întreagă s-au deschis în aşteptarea cetăţenilor care vor să-şi aleagă viitorul preşedinte. Primele informaţii privind prezenţa lor la urne va fi dată publicităţii de Biroul Electoral Central la ora 11:30, apoi la un interval de 3 ore distanţă. Cum se ştie, fiecare alegător are dreptul la un singur vot.

Vor putea vota inclusiv tinerii care au împlinit astăzi vârsta de 18 ani, însă de acest drept nu pot uzita cei care au interdicţie judecătorească sau medicală. În cabina de vot trebuie să intre doar alegătorul  căruia i s-a înmânat buletinul de vot cu cei 14 candidaţi şi ştampila cu menţiunea „votat”. Doar în situaţii speciale temeinice, legea permite ca persoana în cauza să fie ajutată de un însoţitor. De asemenea, îndoirea greşită a buletinului nu va atrage nulitatea acestuia.

Cetăţenii vor putea vota astăzi  în baza următoarelor documente: carte sau buletin de identitate, paşaport diplomatic de serviciu simplu/electronic, iar elevii şcolilor militare pe baza carnetului de serviciu militar. Alegătorii netransportabili, deţinuţii şi bolnavii internaţi în spitale vor putea vota dacă au solicitat deplasarea urnei mobile prin  prin depunerea unei cereri la secţiile de votare de care aparţin permanent sau temporar.

La aceste alegeri nu se vor organiza secţii de votare speciale. Cetăţenii care se afla în altă localitate decât cea de domiciliu vor vota la secţiile obişnuite din acea localitate, însă vor completa o declaraţie pe propria răspundere că nu au mai votat şi că nu vor mai vota la acest tur de scrutin, iar numele alegătorului va fi trecut pe listele electorale suplimentare. În ceea ce-i priveşte pe bucureşteni, aceştia vor putea vota doar la secţia de votare unde sunt arondaţi cu domiciliul şi nu în alte sectoare.

Românii aflaţi în străinătate îşi vor putea alege viitorul  preşedinte dacă se vor prezenta la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României şi în acest caz sunt organizate peste 290 de secţii de votare. Există, de fapt, şi o hartă a acestor secţii pe siteul Minsiterului Afacerilor Externe. In lege sunt prevăzute amenzi foarte mari, inclusiv privarea de libertate pentru acele persoane care vor încerca astăzi să fraudeze alegerilor prin diverse metode, fie să voteze multiplu, fie să-i determine pe alţii să voteze sau nu cu un anumit candidat, să ofere bani sau anumite foloase.