Luptători kurzi peshmerga sosiţi din Irak s-au alăturat apărătorilor oraşului sirian Kobani

Luptători kurzi peshmerga sosiţi din Irak li s-au alăturat apărătorilor oraşului sirian Kobani, de la graniţa cu Turcia. Coaliţia coordonată de Statele Unite a continuat să bombardeze, în Siria şi în Irak, poziţii ale jihadiştilor din Statul Islamic, ceea ce nu a oprit, însă, campania sângeroasă a acestora. Între timp, informaţii venite din Siria arată că Statul Islamic pare să se fi aliat cu aripa locală a reţelei Al-Qaeda, după luni de zile de conflict violent cu aceasta.
Luptătorii peshmerga au lansat rachete asupra poziţiilor Statului Islamic din Kobani la mai puţin de 24 de ore de la sosirea în localitate, transmite Al Jazeera. Cei 150 de peshmerga, cărora Turcia le-a permis să îi tranziteze teritoriul, sunt dotaţi cu armament greu şi se speră că vor reuşi să echilibreze situaţia din Kobani, ai căror apărători kurzi s-au plâns că armamentul lor uşor nu face faţă artileriei şi tancurilor Statului Islamic. Jihadiştii au fost, de altfel, pe punctul de a captura oraşul, însă acesta a fost salvat de intervenţia aeriană a forţelor Coaliţiei. Între timp, în oraş au sosit, pe lângă peshmerga, şi câteva sute de luptători ai Armatei Siriene Libere, formată din rebeli moderaţi, care, de asemenea, au tranzitat teritoriul Turciei, fără ca Ankara să recunoască acest lucru oficial.

Coaliţia condusă de Statele Unite a continuat să bombardeze poziţii ale jihadiştilor din Irak şi în Siria, fără ca acest lucru să îi oprească. În provincia Al-Anbar, din vestul Irakului, controlată în cea mai mare parte de Statul Islamic, jihadiştii au masacrat 85 de membri ai unui trib care li se opune, în cadrul unei campanii prin care încearcă să descurajeze, prin teroare, orice rezistenţă. Opoziţia triburilor sunnite din Irak este văzută drept un element crucial pentru înfrângerea Statului Islamic. În Siria, cea de-a doua ţară controlată parţial de Statul Islamic, acesta pare să se fi aliat cu Frontul Al-Nusra, afiliat reţelei Al-Qaeda. Militanţi din cele două grupări au atacat forţele unui lider rebel moderat, care în ianuarie lansase o ofensivă împotriva Statului Islamic. Anterior, cele două grupări jihadiste se aflaseră în conflict, după ce frontul Al-Nusra refuzase să accepte autoritatea Statului Islamic.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 noiembrie