Provocări

Provocări

De la sfârşitul Războiului rece, capitalele europene nu au mai fost atât de atente la informaţiile care vin de la Moscova. Incursiunile unor avioane militare ruseşti în spaţiul aerian european, adăugate episodului cu submarinul din apele teritoriale suedeze, fac parte din planul lui Vladimir Putin de a reface marea Rusie în calitate de superputere temută de lumea occidentală. Tentativele comandate de la Kremlin dezvăluie slăbiciunile militare europene, care rezultă din lipsa de investiţii din ultimii 20 de ani, şi lipsa totală a unei politici de securitate şi apărare comune în UE, la care se adaugă dezinteresul Statelor Unite faţă de Europa. Această realitate fusese vizibilă deja  în cursul recentei crize din Ucraina, unde Rusia a intrat aşa cum a dorit şi când a dorit pentru a se ocupa de interesele sale geopolitice. În fapt, ceea ce doreşte Moscova nu este declanşarea vreunui rzboi. Profitând de demilitarizarea şi de dezarmarea europenilor, ţarul Putin doreşte să se impună prin menţinerea unor puncte de putere în ţări în care minorităţile rusofone sunt în stare să provoace instabilitate, frânând eventualele aspiraţii de aderare la NATO.

În ultimii ani, Europa a considerat pacea drept sigură, iar Rusia, după prăbuşirea blocului sovietic, drept controlată. Şi s-a convins de faptul că puterea şi influenţa politică se joacă doar la nivelul diplomaţiei şi al impunerii de sancţiuni economice. Numai că, după cum se vede, nimic din toate acestea nu este adevărat. Oricât ar fi de buni diplomaţii, dacă nu va exista capacitate militară pentru a o pune în discuţie la momentul potrivit, Europa va rămâne la mâna stărilor sufleteşti ale Moscovei.

Generalul Loureiro dos Santos spunea ieri că asistăm astăzi la copierea a ceea ce au făcut germanii în ajunul celui de-al doilea război mondial. Poate, deşi deocamdată totul pare să se joace doar pe terenul periculos al provocărilor. Ameninarea va apărea dacă planul Moscovei va scăpa de sub controlul lui Putin însuşi, cum a fost cât pe ce să se întâmple la doborârea avionului malatezian în spaţiul aerian al Ucrainei, în luna iulie. Pericolul este mare şi în acest moment, parafrazându-l pe Vasco Pulido Valente, lumea va deveni şi mai periculoasă.

(Sursa: DIÁRIO DE NOTÍCIAS, Portugalia)

Traducerea: Iulia Baran