Sancţiunile impuse Rusiei au dus la regresia turismului în Europa şi în America de Nord

Sancţiunile impuse Rusiei au dus la regresia turismului în Europa şi în America de Nord

În luna august, exporturile germane în Rusia au scăzut cu peste un sfert, dovedind astfel impactul sancţiunilor asupra celei mai mari puteri economice din Europa. Dar nu doar Germania are de suferit. Turismul în Europa şi în America de Nord a intrat şi el în regres.

În luna august, Germania a exportat în Federaţia Rusă produse în valoare de 2,3 miliarde euro – o scădere de 26,3% comparativ cu luna august a anului 2013, a anunţat, miercuri, Oficiul federal de statistică al Germaniei.

Între lunile ianuarie şi august 2014 exporturile germane în Rusia au scăzut cu 16,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, atingând 20,3 miliarde euro.

În luna iulie, după ce Rusia şi-a anexat Crimeea, iar un avion al companiei Malaysia Airlines a fost, se pare, doborât de forţele separatiste proruse din estul Ucrainei, UE a impus sancţiuni în sectorul financiar, în cel al apărării şi în domeniul utilajelor petroliere.

Statele Unite şi Canada au impus şi ele sancţiuni, ambele ţări înregistrând o drastică scădere a sosirilor din Rusia.

Înaintea crizei din Ucraina, numărul călătorilor din Rusia în SUA crescuse simţitor, atingând un procent de 36% în luna ianuarie comparativ cu aceeaşi lună a anului 2013 şi de 30% comparativ cu primul trimestru al anului 2013.

Dar creşterea numărului de călătorii din SUA a scăzut şi ea simţitor în al doilea trimestru, atingând 13%. Sosirile din Rusia în Canada s-au împuţinat şi mai mult. În luna iulie, ele scăzuseră cu 17%.

În Europa, Polonia, Italia, Germania şi Franţa au înregistrat şi ele o scădere simţitoare a sosirilor. Înaintea anexării Crimeii, Rusia devenise una dintre cele mai importante surse de venituri pentru pieţele din Europa, acoperind 6% din totalul sosirilor de pe continent, potrivit celor de la Oxford Economics.

Totuşi, Turcia, Grecia şi Ciprul s-au pronunţat împotriva sancţiunilor, toate cele trei ţări înregistrând o creştere a numărului de turişti ruşi.

Cum economia bazată pe export a Germaniei îşi încetineşte ritmul, restricţiile UE au afectat mai ales companiile mijlocii (Mittelstand).

Rusia se află pe locul 4 în topul celor mai importante pieţe de export pentru companiile germane producătoare de aparatură, multe dintre ele fiind mici şi mijlocii.

Producătorii germani se tem că sancţiunile le vor afecta reputaţia de furnizori de încredere, iar afacerile lor vor scădea în avantajul Chinei.

Cifrele publicate miercuri demonstrează că exportul maşinilor germane şi al pieselor de schimb a fost cel mai grav afectat, înregistrând o scădere de 27,3% între lunile ianuarie şi augst, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013.

Economiştii estimează că, în anul 2014, PIB-ul Germaniei abia dacă ar putea atinge 1,5%, estimările anterioare fiind de 2%.

(Sursa: FINANCIAL TIMES, Marea Britanie)

Traducerea şi adaptarea: Alexandru Danga