Şase Dacia Duster pentru ajutorarea ţărilor afectate de Ebola

România donează şase maşini de teren Dacia Duster ţărilor africane care se luptă cu epidemia de Ebola. Acestea au plecat ieri de la uzina de la Mioveni şi vor fi folosite de echipele medicale care lucrează în zonele afectate. Autoturismele vor ajunge mai întâi în Olanda, de unde vor fi îmbarcate pe un vas militar care va pleca cu ajutoare în Africa. La ceremonia de predare a maşinilor a fost şi secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat. El a spus că, în România, riscurile apariţiei unor cazuri de Ebola sunt minime.

Raed Arafat: România este într-un risc scăzut la momentul acesta, ca restul Europei, dar asta nu înseamnă să stăm indiferenţi până ce este scăpată total de sub control. Dacă nu se controlează şi dacă nu sprijinim Africa să limiteze această boală acolo, normal, ea poate să reprezinte un risc pentru toate ţările lumii. La momentul actual, riscul pentru România este mic, dar nimeni nu poate exclude că poate să apară un caz. Acesta este motivul pentru care România îşi face pregătirile ei.

La Bucureşti, un etaj al Institutului „Matei Balş” a fost amenajat special pentru eventualele cazuri de Ebola. Are o capacitate de 15 paturi şi laborator propriu şi este izolat. Au fost luate, de asemenea, măsuri la Iaşi şi Cluj şi s-au cumpărat echipamente speciale de protecţie, compuse din combinezon împotriva riscurilor biologice, mască specială şi ochelari.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 noiembrie