Sindromul oboselii cronice şi anomaliile cerebrale

Sindromul oboselii cronice este legat de unele anomalii ale creierului, conform rezultatelor unui studiu publicat în revista medicală franceză de Radiologie. Sindromul de oboseală cronică este o stare de oboseală constantă şi repetată care nu se diminuează nici după repaos şi de multe ori cauza nu este identificată. La persoanele cu sindromul de oboseală cronică se constată persistenţa unei stări de oboseală continuă şi severă, ganglionii limfatici cervicali sunt sensibili, apar tulburări de memorie sau de concentrare, dureri de cap şi febră.

„Până în prezent, nici un marker biologic sau organic nu permite identificarea acestui sindrom. Este un diagnostic dificil, care necesită excluderea altor boli responsabile de oboseala cronică (de exemplu, cancerul, bolile endocrine, bolile inflamatorii sistemice, bolile psihiatrice, bolile autoimune …) „, aminteşte Asociaţia Franceză pentru Sindromul Oboselii Cronice .

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Stanford, din Statele Unite ale Americii au urmărit 15 persoane cu sindromul oboselii cronice şi 14 persoane sănătoase. Ei au comparat cu ajutorul a trei tehnici diferite de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) dimensiunea diferitelor părţi ale creierului lor. Rezultatele acestor comparaţii sugerează că sindromul de oboseală cronică este asociat cu unele anomalii cerebrale. Pacienţii care suferă de aceasta boală au un volum mai mic de materie albă (ţesut al sistemului nervos central, care este format din fibre nervoase), o difuzie anormală de molecule de apă în substanţa albă a lobului drept al creierului, şi anomalii în cele două părţi ale creierului care leagă lobul frontal şi lobul temporal.

„Mai mult decât atât dacă aceste două părţi ale creierului sunt anormale, adică mai groase în aparenţă, simptomele sunt mai severe”, a declarat Dr. Michael Zeineh, profesor asistent de radiologie la Şcoala de Medicină Stanford.

Chiar dacă acest studiu a fost realizat pe 15 de pacienţi, cercetarea este extrem de încurajatoare, deoarece sindromul oboselii cronice a fost până în prezent nediagnosticabil şi foarte descurajant pentru pacienţi”. Tehnicile imagistice sunt promiţătoare în ceea ce priveşte identificarea persoanelor cu aceasta boală. Am realizat o rată de detecţie a bolii de 80%.”, explică cercetătorii.

În Franţa, 150.000 de persoane sunt afectate de această boală, potrivit datelor furnizate de Asociaţia Franceză pentru Sindromul Oboselii Cronice.

Iuliana Gheorghe   

  ( Traducere din www.topsante.com, 31 octombrie 2014)