Curtea Constituţională ia vineri o decizie cu privire la validarea primului tur de scrutin al prezidenţialelor

Curtea Constituţională a stabilit că, vineri, va lua o decizie cu privire la validarea primului tur de scrutin al prezidenţialelor. Tot astăzi, la CCR, au fost înregistrate trei cereri de anulare a alegerilor de ieri.

Judecătorii constituţionali vor discuta sesizările referitoare la anularea alegerilor peste două zile. Contestaţiile au fost formulate de trei cetăţeni, dar oficiali ai Curţii nu au precizat şi care sunt motivele pentru care li se cere anularea votului de ieri. În legea privind alegerea preşedintelui României este prevăzut că cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termeni de trei zile de la închiderea votării.

Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Potrivit prevederilor legale, CCR anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă, de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. Curtea Constituţională este instituţia care veghează la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui şi confirmă rezultatele sufragiului.