Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă de la 3 la 2,75 la sută pe an

Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă, în şedinţa de mâine a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, de la 3 la 2,75 la sută pe an, susţin specialişti care au participat la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancar din România. Analistul economic Constantin Rudniţchi arată că este vorba de o măsură pozitivă menită să încurajeze economia. În schimb, este posibil ca băncile comerciale să scadă dobânzile atât la depozite, cât şi la credite.

Constantin Rudniţchi: În ultima perioadă, băncile comerciale au scăzut, în primul rând, dobânzile care bonificau depozitele bancare. Ca urmare, o serie întreagă de oameni sau de persoane juridice, deci de firme, au încercat să găsească soluţii alternative la depozitele bancare. Mai greu, dar constatăm şi în rata dobânzii ROBOR, care este, până la urmă, indicatorul sintetic al dobânzilor din România, vedem şi o scădere a dobânzilor la împrumuturi. Acest indicator a ajuns, iată, undeva în zona de 3,5, chiar mai jos de 3,5 % pe an.

Reducerea anunţată a dobânzii de politică monetară vine pe un trend descrescător practicat de Banca Naţională. De la începutul anului până acum dobânda a scăzut de la 4% până la 3% .

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie