Intervenţie telefonică a ministrului de externe, Titus Corlăţean, cu privire la desfăşurarea votului din diaspora

Realizator: Mihai Gâdea – Suntem în legătură directă cu ministrul de externe, Titus Corlăţean. Ce ne puteţi comunica cu privire la anumite tensiuni ce se regăsesc în mai multe secţii de votare de la Paris. Londra, Munchen? Cel puţin aceste informaţii le avem noi la această oră.
Titus Corlăţean: Aş începe cu Parisul, după care voi mai face câteva scurte comentarii, cel puţin în această seară.
În primul rând, la Paris este bine să ştiţi că în 2009 a fost o singură secţie de votare organizată de puterea de atunci, cu şase cabine pentru votare.
În 2014, fără să fie vreun flux major de populaţie românească în Franţa, dimpotrivă, ne-am decis să dublăm. Am făcut două secţii de votare, cu câte şapte cabine de votare, adică 14 faţă de cele şase existente în 2009. Deci, noi am făcut un pas înainte şi am mărit şi sunt 14 cabine faţă de cele şase. Mai departe, dacă a existat o problemă şi, în general, acolo unde au apărut cozi în această perioadă, această problemă a fost legată de documentele specifice pentru votul în străinătate. Atât datorită faptului că a trebuit completat în interiorul ambasadei – şi asta nu ministrul afacerilor externe a decis – ci în mod legal, şi corect aş spune, BEC-ul, pentru că s-a dorit ca aceste declaraţii, inclusiv pe proprie răspundere, că nu va mai vota multiplu în altă parte, s-a dorit scrupulozitate şi evitarea fraudei din 2009. Şi acesta este motivul pentru care multe ore s-a votat în interiorul ambasadei şi s-a prelungit procedura. Atunci când, spre după-amiază, spre seară, BEC-ul a constatat că sunt probleme de afluenţă şi a luat această decizie de a se face această declaraţie, mai la liber aşa, în afara ambasadei, chiar cu riscuri, atunci s-a produs o accelerare a procedurii de vot. Dar, încă o dată, BEC-ul a procedat pe fond corect, pentru că a dorit să evite orice formă chiar de fraudare, aşa cum a fost cazul în 2009. Dar s-a accelerat procedura şi acest lucru s-a văzut, de exemplu în Spania, acolo unde s-a încheiat procesul de vot şi, contrar multor manipulări de media, în cealaltă medie care joacă în nu ştiu ce barcă, în Spania s-a încheiat procedura de vot în toate cele 38 de secţii de votare – tot atâtea cât s-au organizat şi în 2009 – corect, chiar dacă a fost afluenţă au votat toţi, cu o singură excepţie – din ceea ce mi-a comunicat ambasada – la Valencia, unde doar 50 de cetăţeni, cu părere de rău o spun, nu au putut să voteze. Dar în rest au votat toţi, chiar dacă au fost mai mulţi, mai ales din momentul în care s-a accelerat acea procedură. Şi v-am dat o explicaţie foarte clară, pentru că sunt lucruri care, realmente, nu au ţinut de decizia mea, de competenţa, dar în clipa în care BEC-ul, corect până la urmă, a decis accelerarea procedurii, iată că s-a accelerat procedura de vot.
Răzvan Dumitrescu: Cu privire la celelalte secţii şi la zonele din Germania, aveţi vreun comentariu, domnule ministru?
Titus Corlăţean: În Germania s-a produs acelaşi lucru, afluenţa care a crescut. În clipa în care dimineaţă, la nivelul BEC, încă o dată, din raţiuni de corectitudine şi scrupulozitatea completării datelor s-a renunţat la a se mai completa declaraţia pe proprie răspundere în afara perimetrului de votare şi s-a spus „nu, numai în interior, în faţa biroului secţiei de votare”. Acelaşi lucru s-a întâmplat, dar vreau să vă spun un lucru, pentru că şi la sediul MAE există un grup de protestatari cu „miliţie spirituală, cu salvăm…” ş.a.m.d. Deci sunt, pe lângă oamenii de bună credinţă care au dorit să voteze şi trebuie să le respectm această decizie, au fost şi provocatori, sunt şi oameni care fac parte din anumite grupări şi pe acelaşi sistem securist pe care Traian Băsescu l-a construit în toţi aceşti ani, provocatori şi oameni care încearcă să forţeze lucrurile.
Adrian Ursu: Aşa este, domnule ministru. Probabil că sunt şi astfel de persoane interesate să creeze presiune şi diversiune. Totuşi, imaginile pe care le-am văzut noi la Londra erau cu nişte oameni, mulţi la număr, care scandau „vrem să votăm” şi care nu păreau totuşi să fie manipulaţi de vreo „miliţie spirituală”. Aţi primit de la Londra, mă rog, s-a transmis de la Londra către BEC vreo solicitare de prelungire, de pildă, a programului secţiei de votare, astfel încât să se poată exercita până la capăt dreptul la vot?
Titus Corlăţean: Au fost câteva solicitări de la unele ambasade, inclusiv de la Londra, de prelungire a programului de votare. BEC, în baza legii, a decis – şi noi am luat act de această decizie, că nu se va vota /…/…
-: Este decizia BEC, nu?
Titus Corlăţean: Da, este decizia BEC, dar încă o dată: eu nu-mi permit să critic, noi aplicăm decizia BEC şi BES – Biroul Electoral al Secţii de votare din Străinătate. Vreau însă să vă spun că şi în Marea Britanie noi am crescut numărul secţiilor de votare la 11, faţă de 8 câteva au fost în 2009, după cum în Republica Moldova am decis o creştere substanţială a numărului de secţii de votare de la 13 la 21. Deci noi am făcut un pas înainte, chiar dacă, ideologic vorbind, poate nu aveam un confort, ştiind care era rezultatul anterior al PSD. Dar nu am ezitat să mărim numărul de secţii de votare acolo unde am avut o anumită indicaţie, că este posibil să fie mai mulţi votanţi şi la Paris, şi în Marea Britanie, şi în Republica Moldova.
Adrian Ursu: Care era situaţia la ora la care s-a făcut solicitarea la Londra pentru prelungirea programului de vot şi BEC a răspuns că nu este posibil acest lucru? Aveţi idee cam câţi oameni erau în afara secţiei de vot?
Titus Corlăţean: Eu nu mai am datele exacte, deşi am ţinut legătura si acolo cu ambasadorul. Cert este că totuşi s-a mai redus numărul de votanţi, chiar dacă a rămas un număr de câteva sute care doreau să voteze, s-a mai redus din momentul în care BEC-ul a decis ca aceste declaraţii să fie completate la liber, aşa, în afara secţiei de votare şi doar semnarea acestei declaraţii să aibă loc în interior, în faţa Biroului Electoral.
Realizator: Domnule ministru, vreau să vă mulţumesc foarte mult, rămâneţi, vă rog, la telefon.

ANTENA 3 (2 noiembrie, ora 23:18)