Marturisiri ale ultimului supravietuitor basarabean al lagarelor din Kolyma si expozitia foto „Copiii Soarelui“ la ICR

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN vă invită miercuri, 5 noiembrie 2014, ora 18.00 la un dublu eveniment:

§  proiecția docu-reportajului Matirik – Continent (20 min), parte a documentarului Bilet de lup, r. Manuela Morar

§  vernisajul expoziției de fotografie Copiii Soarelui,

semnată de Veaceslav Cebotari, Ionuţ Piţurescu, Augustin Bucur, Andrei Rădulescu, Mihai Ţucă, Cătălin Dobre şi Manuela Morar.

Curator: Nona Șerbănescu.

Docu-reportajul prezentat în premieră și fotografiile expuse la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, București) fac parte din proiectul mai amplu „Bilet de lup”, ce a presupus prospecții și filmări în perioada 2010-2014 în Siberia şi Republica Moldova.

Image.image001.jpg@01CFF75F.7D6664D0Vasile Kovaliov este ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma . Bătrânul numără 64 de ani petrecuți în Kolyma și 5 tentative de evadare. Niciuna reușită. Trăiește singur, în garsoniera sa din Magadan, și în fiecare vară călătorește 12.000 de kilometri până în regiunea Odesa, pentru a-și vizita locurile natale. Pe lângă importanța mărturisirii unui destin unic, covârșitor, filmul devine cronica unei întregi generații, victime ale represiunii sovietice.

La sfarșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, numeroşi români basarabeni au fost arestaţi de NKVD, condamnaţi la ani de lagăr în condiţii severe şi trimişi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma. La eliberare, majoritatea deţinutilor nu s-au mai putut întoarce acasă. „Biletul de lup“ – viza din paşaportul fiecăruia – le interzicea să revină în ţara de origine sau să trăiască la mai puţin de 100 km de marile oraşe .

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Detalii: www.icr.ro/matirik_copiii_soarelui_bilet_de_lup  

Facebook: https://www.facebook.com/events/444399112365551/