Un reprezentant al comunităţii rome din Italia încearcă să arate populaţiei italiene şi părţile pozitive ale romilor

Ion Dumitru, este cetăţean român, de etnie romă, dar locuieşte într-o tabără de nomazi de la periferia Romei. El colaborează cu primăria, cu autorităţile şi cu anumite publicaţii italiene, încearcând să-i prezinte şi să-i promoveze pe cetăţenii romi din Italia.

Ion Dumitru: Sunt rom din România, locuiesc într-o tabără, un camp regularizat, aşa cum este numit aici, în Italia. Sunt un reprezentant al comunităţii rome, o portavoce, ca să zicem aşa, în cuvintele din limba noastră. Cu comunele din Roma, cu primăria, cum se zice aici, colaborez de peste 15 ani. Într-o perioadă, în urmă cu patru ani, am lucrat chiar într-un birou care se ocupa cu orientarea comunităţilor rome şi nu numai rome, în special pentru străini. În tabăra în care locuiesc eu sunt 530 de persoane, dintre care sunt 370 de români de etnie romă, iar celelalte sunt constituite din alte cinci etnii, din ex-Iugoslavia.

Eu fac parte şi dintr-o fundaţie, se cheamă Fundaţiunea Romani Italia, prin care încercăm să sensibilizăm comunităţile de romi, să conştientizăm şi să arătăm la populaţia italiană şi părţile pozitive, pentru că prejudiciul stereotipic, cum zic ei, este într-un procentaj îngrijorător, pentru că mass-media, ziarele, nu vorbesc decât de partea negativă a populaţiei rome. Avem şi o revistă care apare trimestrial, în care îi arătăm cu exemple reale şi uşor de verificat, cu părţi pozitive ale populaţiei rome.

Sunt oameni care sunt integraţi, lucrează, studiază, sunt la şcoli superioare. Părerea generalizată aici, în Italia, în privinţa romilor este total diversă. Ei cred că toţi sunt hoţi, toţi fură, sunt răpitori de copii, se poartă numai cu fustă lungă, ceea ce nu este adevărat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie