2014, november 4

A vasárnapi szavazás végeredménye

Idén az elnökválasztás első fordulójában a jogosultak 53,17 százaléka járult az urnákhoz: a részvétel kevéssel elmaradt a legutóbbi elnökválasztás első fordulójában regisztrált 53,52 százalékos részvételtől. A magyarlakta megyékben a részvétel mindkét esetben kisebb volt, mint az országos átlag. A november 16-án megrendezendő második fordulóban az érvényes voksok egyszerű többsége dönti el, hogy a két versenyben maradt jelölt – Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök, illetve Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje – közül ki lesz-e Románia következő elnöke. Victor Ponta több mint tízszázalékos előnnyel zárta az első fordulót Klaus Johannisszal szemben: a baloldali jelölt a voksok 40,44 százalékát, míg a jobboldal versenyben maradt jelöltje a szavazatok 30,37 százalékát szerezte meg. Harmadik helyen Calin Popescu Tariceanu, a reformista liberális párt elnöke végzett 5,36 százalékkal, negyedik a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Elena Udrea 5,2 százalékkal, ötödik Monica Macovei néppárti EP-képviselő 4,44 százalékkal, hatodik Dan Diaconescu 4,03 százalékkal. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 329 727 szavazatot kapott, ami az érvényes voksok 3,47 százalékát teszi ki, míg Szilágyi Zsoltra, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjére 53 146-on szavaztak: ez az érvényes voksok 0,56 százaléka. Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt alapító elnöke 3,68 százalékot, Teodor Melescanu független jelölt, a SIE volt igazgatója 1,09 százalékot szerzett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

A Nagy Románia Párt Victor Pontát támogatja

A kormánykoalícióban részt vevő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) együttműködési megállapodást kötött a Nagy Románia Párttal (PRM) arról, hogy a két párt Victor Ponta miniszterelnököt támogatja az elnökválasztás november 16-án megrendezendő második fordulójában – közölte kedden az UNPR. A megállapodást Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes, az UNPR elnöke és Corneliu Vadim Tudor, a PRM alapítója írta alá. A vasárnapi szavazáson Vadim Tudorra csaknem 350 ezren adták voksukat, ez a leadott szavazatok 3,68 százaléka. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

Teodor Meleşcanu Victor Pontát támogatja

Teodor Meleşcanu letette voksát Victor Ponta mellett. A Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója, aki a választók 1,09 százalékának nyerte el a támogatását, kedden közölte a sajtóval döntését. Közleménye szerint a második fordulót megelőző belpolitkai állapotok elemzése és a miniszterelnökkel való tárgyalások során döntött úgy, hogy Victor Pontára adja voksát, és reméli, a rá szavazók hasonlóképpen járnak el. Döntése kikristályosodásában – írja – az volt a döntő tényező, hogy Victor Ponta biztosította őt: közösen dolgozhatnak Románia biztonságáért és gazdasági fejlődéséért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

Elena Udrea még nem döntötte el, hogy kit támogat

Meggyőződésem, hogy sokkal jobb vagyok a versenyben maradt két jelöltnél, de a romániai választások anti-kampányának voltam szenvedő alanya – fogalmazott hétfő este Elena Udrea. A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökjelöltje leszögezte, egyelőre nem döntöttek arról, hogy kinek „adják” az elnökválasztás első fordulójában kapott 5,18 százalékot. „Erről csak a hét második felében döntünk ” – tette hozzá Elena Udrea. Mint ismeretes, az elnökválasztás második fordulójába Victor Ponta és Klaus Johannis jutott be. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

A Román Nemzeti Bank csökkentette az alapkamatot

Bukarest, 2014. november 4., kedd (MTI) – Huszonöt bázisponttal, 2,75 százalékra csökkentette a román központi bank az alapkamatot, ez a szint újabb történelmi mélypont Romániában. A nemzeti bank (BNR) igazgatótanácsának keddi döntése értelmében a bankok valuta tartalékrátáját 14 százalékra mérsékelték a korábbi 16 százalékról. A lej tartalékrátája változatlanul 10 százalék maradt. Az idén ez az ötödik kamatcsökkentés, az év elején még 4 százalék volt az irányadó kamat. A román központi bank augusztus óta kezdte el újból sorozatban mérsékelni az alapkamatot, azóta ez a harmadik csökkentés. Szeptemberben 1,54 százalékra emelkedett a román éves infláció. A román központi bank augusztus elején 2,2 százalékra csökkentette 3,3 százalékról az idei inflációs előrejelzését, a jövő évit 3 százalékra mérsékelte 3,3 százalékról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.04)

Andrei Demeny