Cel mai bun whiskey din lume este fabricat în… Japonia

În premieră absolută, ghidul World Whisky Bible a acordat cea mai mare notă băuturii spirtoase ‘single malt’ Yamazaki, care detronează astfel mărcile de whisky scoţiene. Expertul Jim Murray a acordat 97,5 puncte din 100 posibile produsului Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013, obţinut de firma Suntory, pe care l-a apreciat ca fiind „de o genialitate cvasiindescriptibilă”, în Biblia mondială a whisky-ului pentru anul 2015. Este pentru prima dată de la începutul publicării acestui ghid, cu 12 ani în urmă, când premiul întâi îi revine unui whisky din Japonia. Este totodată pentru prima dată când ţara de origine a acestei băuturi, Scoţia, nu se află pe unul din primele cinci locuri ale respectatului ghid de resort, realizat de Murray.
Whisky-ul câştigător al firmei Suntory este supus unui proces de îmbătrânire timp de 12 până la 15 ani, în butoaie folosite anterior pentru sherry-ul Oloroso. Yamazaki – cea mai veche distilerie de whisky din Japonia – a produs o ediţie limitată de 18.000 de sticle din băutura single malt premiată şi acestea se vând doar online sau în magazine specializate, cu aproximativ 160 de dolari americani bucata.
Locul doi, trei şi patru a revenit unor băuturi din Statele Unite, iar premiul pentru cel mai bun whisky european a fost primit de Chapter 14 Not Peated, fabricat de English Whisky Company.

Sursa: THE GUARDIAN