Crescătorii de porci din judeţul Suceava spun că vor fi nevoiţi să închidă o parte din ferme din cauza pierderilor

Crescătorii de porci din judeţul Suceava spun că vor fi nevoiţi să închidă o parte din ferme din cauza pierderilor. Preţurile au scăzut la producător cu mai mult de un sfert în ultima perioadă, după ce pe piaţa românească a intrat carne mai ieftină, de la producători europeni care au pierdut contractele din Rusia, din cauza embargoului impus de autorităţile de la Moscova. Într-o astfel de situaţie este şi Gheorghe Şcheuleac, fermier din comuna suceveană Moara şi care i-a spus corespondentului RRA, Mihaela Buculei, că este nevoie de un ajutor urgent din partea autorităţilor.
Gheorghe Şcheuleac: Un litru de motorină costă 6,3 lei, iar un kilogram de carne costă 4,8 lei, în viu. Este o catastrofă. Dacă nu vom fi într-un fel ajutaţi, cred că o să trebuiască să închidem porţile fermelor. Am două ferme de porci cu o capacitate a câte 2000 de capete, însă mă descurc foarte greu, având în vedere că nici subvenţiile nu se dau la timp. Este un deficit foarte mare pentru fermele de reproducţie în România. Mergem să împrumutăm bani şi nu avem certitudinea că la 30 septembrie 2015 vom fi gata cu fermele de reproducţie.
Realizator: Fermierii români au înregistrat în doar două luni pierderi de aproape 20 de milioane de euro, potrivit preşedintelui Federaţiei Pro Agro, Alex Jurconi, care precizează că scăderile de preţuri nu se regăsesc şi la produsele din magazine.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie