Model revoluţionar şi foarte ieftin de ochelari creat pentru a ajuta persoanele sărace din Africa

Un model revoluţionar de ochelari – care costă doar 1 liră sterlină perechea şi care pot fi reglaţi pentru a se adapta anumitor deficienţe de vedere – ar putea ajuta milioane de persoane din ţările sărace să-şi rezolve aceste probleme.
O companie din Oxford, numită Adlens, condusă de omul de afaceri britanic James Chen, a creat un model de ochelari cu ajutorul unui design al savantului Luis Alvarez, câştigător al Premiului Nobel.

Chen colaborează cu organizaţia caritabilă „Vision for a Nation” în speranţa că orice persoană din Rwanda care are nevoie de ochelari va putea să beneficieze de o pereche până în 2018. Proiectul, parţial finanţat de un departament al guvernului britanic pentru dezvoltare internaţională, ar putea fi extins şi la alte ţări africane precum Botswana sau Namibia sau chiar la unele din Asia, cum ar fi Bhutan, după cum relatează The Sunday Times.
Secretarul acestui departament guvernamental, Justine Greening, spune că ochelarii – versatili şi foarte accesibili ca preţ – ar putea schimba viaţa a milioane de persoane cu probleme de vedere şi că este mândră de faptul că inventatorii britanici se gândesc la soluţii de acest gen.
Potenţialul acestei invenţii a fost comparat cu cel al faimosului aparat de radio cu dinam inventat de Trevor Baylis, care a permis oamenilor din zone fără curent electric să fie conectaţi la ceea ce se petrece în lume. Radioul şi lanterna inventate de Baylis se încarcă prin intermediul unei manivele care, atunci când este rotită, produce energie.
În cazul ochelarilor, fiecare lentilă este compusă din două piese de grosimi diferite. Prin rotirea unui disc, cele două elemente glisează şi puterea lentilelor poate fi ajustată.
Antreprenorul James Chen afirmă: „Care mai este rostul eforturilor de a-i învăţa pe aceşti oameni să citească, dacă vederea nu le permite? În plus, este ştiut deja că, în Africa, cea de-a doua cauză de deces este reprezentată de accidentele rutiere şi acestea se vor înmulţi dacă oamenii nu-şi pot corecta problemele de vedere. Ne-am lovit acolo însă şi de multe prejudecăţi. Unii oameni cred că purtatul ochelarilor le va înrăutăţi vederea, iar alţii au declarat că nu-i vor purta atunci când merg, de exemplu, la un interviu, pentru că asta ar dezvălui imperfecţiuni fizice”.

The Independent, 3 noiembrie,  Marea Britanie
Traducerea: Bianca Ioniţă

http://youtu.be/YRG_lz7zI7U?t=2m49s