PORTRET: Tarja Turunen – regina rock-ului simfonic revine la Bucureşti

În această seară, solista finlandeză Tarja Turunen, supranumită „regina rock-ului simfonic” revine în România cu un concert care va avea loc, de la ora 20:00, la Sala Palatului din Bucureşti. Cel mai recent concert susţinut pe scena românească a fost în mai 2013. Spectacolul din acest an face parte din turneul de promovare al albumului Colors in the Dark, iar concertul va fi deschis de către formaţia rusească Crimson Blue.

Este permis accesul cu camere foto

Turneul mondial în care se află acum finlandeza, numit Colors in The Road , va aduce pe scena Sălii Palatului un show complex, în care instrumentele clasice se vor îmbina armonios cu chitara electrică, cu basul, dar şi cu tobele lui Mike Terrana şi violoncelul lui Max Lilja (ex Apocalyptica).
Într-o manieră cu totul neobişnuită, Tarja Turunen se apropie şi mai mult de fanii ei – aceştia vor putea veni la concert cu aparatele de fotografiat de orice fel (excepţie făcând doar camerele video) pentru a surprinde atmosfera unică a show-lui, transmit organizatorii.

photos_header

Inspirată de Whitney Houston şi Aretha Franklin, dar convinsă de Sarah Brightman

Profilul vocal al Tarjei Turunen se încadrează în categoria sopranelor lirice, iar întinderea sa vocală măsoară aproximativ trei octave. Glasul său a fost caracterizat drept „puternic şi emotiv”, iar Tarja este recunoscută pentru tehnica impresionantă cu care interpretează atât stilul metal, cât şi muzică clasică. Ea a obţinut notorietate pe plan internaţional ca solistă a formaţiei de metal simfonic Nightwish, alături de care a cântat între 1996 şi 2005. Ulterior, şi-a făcut debutul discografic solo şi a lansat trei albume de studio până în prezent.
Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli s-a născut la 17 august 1977, la Kitee, în estul Finlandei. La vârsta de cincisprezece ani Tarja a părăsit satul natal pentru a studia la „Liceul de Muzică şi Arte” din oraşul Savonlinna; în aceeaşi perioadă interpreta a început să ia lecţii de canto şi a studiat diferite tehnici interpretative. În adolescenţă, Tarja a fost puternic influenţată de muzica solistelor Whitney Houston şi Aretha Franklin şi îşi dorea să urmeze o carieră în muzica soul.
Ulterior, Turunen avea să asculte muzica sopranei britanice Sarah Brightman (în special opera „Fantoma de la operă”), iar odată cu încheierea studiilor liceale ea s-a mutat în Kuopio, unde şi-a continuat lecţiile de canto şi a studiat muzica clasică în cadrul Academiei „Sibelius”. În acest loc Tarja şi-a îmbunătăţit abilităţile vocale şi i-a întâlnit pe Tuomas Holopainen şi Emppu Vuorinen, cei doi muzicieni alături de care avea să pună bazele formaţiei Nightwish, în 1996.

Nigthwish (1996-2005)

Colegii săi de formaţie au realizat de la bun început că vocea Tarjei era mult prea dramatică pentru un proiect acustic şi că abordarea unui stil muzical mai complex era ideal. Un disc demonstrativ conţinând piese „bombastice, mai dramatice” a fost înregistrat în septembrie 1997. Odată ce materialul a fost ascultat de către reprezentanţii casei de discuri Spinefarm Records, cele două părţi au semnat un contract de management. Primul album de studio al grupului, intitulat Angels Fall First, a fost lansat în noiembrie 1997.
Pe parcursul aceluiaşi an, Turunen a participat pe cont propriu la „Festivalul de Operă din Savonlinna”, unde a interpretat compoziţii clasice compuse de Richard Wagner şi Giuseppe Verdi. Pentru că petrecea foarte mult timp concertând alături de Nightwish, Tarja a fost nevoită să-şi întrerupă studiile academice.

nightwish

Adevăratul succes discografic al grupului avea să vină la finele anului 1998, odată cu lansarea albumului Oceanborn. Piesele de pe acest LP conţineau mai puţine influenţe folk şi aveau în schimb melodii dramatice care îi puneau în valoare Tarjei abilităţile vocale.
Vocea Tarjei a fost intens apreciată de criticii de specialitate, care au numit-o „puternică şi emotivă”; totuşi, unii editori au fost de părere că glasul său este mult prea tehnic pentru muzica metal, dar şi-au încheiat recenziile spunând că Tarja cântă piese rock surprinzător de bine pentru studiile clasice avute.
Odată cu înregistrarea discului Over the Hills and Far Away (2001), Tarja a interpretat în registre grave, nespecifice sopranelor, însă a avut nevoie de ore suplimentare de canto pentru a-şi extinde ambitusul. Mai mult, în vederea lansării albumului Century Child (2002), Tarja a încercat să cânte „într-un stil mai rock”, însă nu a fost mulţumită de rezultate decât după publicarea discului Once (2004).

tarja_turunen_by_solimm-d5l7ehm
End of an Era – Despărţire cu scrisori şi resentimente la vedere

Interpreta a cântat alături de Nightwish până în 2005, când a fost demisă prin intermediul unei scrisori deschise.
După înregistrarea în Hartwall Areena (Helsinki) pe 21 octombrie 2005 a albumului în concert End of an Era, patru dintre membrii formaţiei Nightwish au decis că e mai bine să continue fără Tarja Turunen. Sentimentele lor au fost exprimate într-o scrisoare care i-a fost înmânată Tarjei după concert şi apoi postată pe site-ul formaţiei. Justificarea principală a concedierii interpretei, dată în scrisoare, este că grupul a simţit că soţul ei, Marcelo Cabuli, şi interesele comerciale i-au schimbat atitudinea faţă de formaţie. Turunen a spus despre concediere că a şocat-o, nefiind înştiinţată înainte să primească scrisoarea. Ea a declarat că atacurile personale asupra ei şi a soţului său sunt nejustificate, precum şi că scrisoarea deschisă publicului a fost „necugetată şi crudă”. Ea şi-a exprimat aceste sentimente printr-o scrisoare proprie deschisă publicului, care a fost publicată pe site-ul ei personal.

Cariera solo

În luna decembrie a aceluiaşi an, Tarja a început un turneu european care a durat până la sfârşitul anului 2006, moment în care a lansat primul său album de studio, intitulat Henkäys Ikuisuudesta. În 2007, Tarja a înregistrat un album de muzică metal, My Winter Storm, şi a concertat pe plan internaţional până în toamna anului 2009.
Odată cu înregistrarea albumului My Winter Storm (2007), unii critici au afirmat că „vocea Tarjei este atât de puternică încât este greu de găsit muzica care să o avantajeze fără a suna generic”, acesta fiind unul dintre punctele slabe ale discului.

tt
Totuşi, discul What Lies Beneath (2010) a fost descris drept „un material compact, în care impresionanta sa voce intră foarte uşor în armonie cu instrumentalele.”
În martie 2012, Tarja a câştigat titlul de „Cel mai bun interpret crossover european” cu peste 100.000 de voturi.
În mai 2013, Tarja a anunţat că va lansa cel de-al patrulea album solo, Colours In The Dark. Pe data de 31 mai a lansat primul single de pe album, Never Enough. În septembrie 2013 a fost dezvăluit faptul că Tarja va cânta alături de formaţia Within Temptation piesa principală de pe EP-ul Paradise (What About Us?), lansat pe 27 septembrie.

Bianca Ioniţă