Telefoanele mobile în dormitor – risc de insomnie, anxietate, hiper-vigilenţă

În momentul în care nu ne mai putem despărţi de telefonul mobil nici măcar atunci când mergem la culcare, este cazul să ne punem întrebări serioase despre cât de nocivă devine această dependenţă.
Ca şi cum nu ar fi suficient că ne lăsăm dispozitivele la încărcat în dormitor pe timpul nopţii, un studiu realizat de Huffington Post în colaborare cu YouGov arată că 63% dintre posesorii de telefoane inteligente, cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, dorm chiar cu telefonul în pat.
În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că insomniile au foarte mare legătură cu aceste dispozitive care rămân în spaţiul nostru de dormit. Un studiu publicat vara trecută în revista Nature de profesorul Charles A. Czeisler, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard, a relevat că lumina rece emisă de aparatura electronică, de telefoane inteligente sau tablete, ţine treze celulele cerebrale şi ne împiedică să mai simţim senzaţia de „Moş Ene pe la gene”. Calitatea somnului nostru este afectată de scăderea producţiei de melatonină, hormonul care ne ajută să avem un somn profund şi sănătos.
Menţinerea aparaturii în dormitor ne face să devenim dependenţi de verificarea conturilor de pe reţelele sociale sau de scrierea de mesaje la ceas târziu în noapte, iar acest lucru ajunge să schimbe modul în care funcţionează ceasul nostru biologic. El începe să-şi stabilească noi repere şi obişnuinţele create vor amâna ora la care organismul poate adormi. Rezultatul: scăderea nivelului de energie şi a randamentului la serviciu în ziua care urmează.
Deşi nu a fost descoperită o legătură directă între folosirea telefoanelor mobile şi apariţia cancerului, se ştie totuşi că acestea emit o formă de radiaţie electromagnetică care poate fi absorbită de ţesuturile care se află în contact cu aparatul. Riscul poate fi redus considerabil pe timpul nopţii dacă telefonul este deconectat de la reţeaua WiFi sau setat pe Airplane Mode.
Fie că realizam, fie că nu, prezenţa permanentă a telefonului lângă noi creează o stare de hiper-vigilenţă, experienţă asociată tot mai des cu sindromul stresului postraumatic, care ne determină să fim mereu în tensiune sau „pe fază”. Organismul care este în alertă permanentă pentru primirea de apeluri sau mesaje nu se poate relaxa total.
De aceea este bine să încercăm să luam măcar o oră de pauză de la tehnologie înainte de a ne duce efectiv la culcare, pentru a permite creierului să se bucure de liniştea necesară.

Sursa: The Huffington Post
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă