Ministerul Afacerilor Externe şi BEC au convenit simplificarea procesului de votare pentru cetăţenii români din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe şi BEC au convenit o serie de măsuri care să simplifice procesul de votare pentru cetăţenii români din străinatate.
Printre măsurile propuse de Ministerul român de Externe pentru fluidizarea votului în străinatate se numără posibilitatea ca alegătorii să descarce direct de pe internet declaraţia pe propria răspundere că nu au votat şi nu vor mai vota în aceeaşi zi la altă secţie. O altă propunere, ca numărul cabinelor de vot din secţiile deja existente să fie suplimentat, tot pentru îmbunătăţirea procesului electoral. Ministrul de externe Titus Corlăţean mai propune o soluţie: „Unii membri ai birourilor electorale din străinătate desemnaţi de partide politice fie nu s-au prezentat deloc în dimineaţa votului fie s-au retras chiar pe parcursul zilei votului. MAE este pregătit să pună la dispoziţie diplomaţi care nu fac politică, sunt imparţiali, pentru completarea acestor birouri”.
BEC este de acord în mare parte cu aceste propuneri, afirmă purtătorul de cuvânt, Marian Muhuleţ: „Alegătorii pot utiliza formularul declaraţiei pe propria răspundere afişat pe site-ul BEC şi al MAE, „bec2014.ro” şi „mae.ro”. Formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de alegători şi în afara secţiei de votare.
Aceste măsuri vin după ce în primul tur al alegerilor de duminică au existat situaţii în care mai mulţi români care trăiesc în alte ţări europene nu şi-au putut exercita dreptul de vot.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 noiembrie)