Preşedintele bulgar i-a înmânat lui Boiko Borisov mandatul de formare a guvernului Bulgariei

Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, i-a înmânat lui Boiko Borisov, preşedintele celui mai mare partid parlamentar bulgar, GERB, decretul prezidenţial pentru formarea guvernului Republicii Bulgaria.
Miercuri s-au finalizat consultările, pe care şeful statului le-a avut cu cele opt partide parlamentare bulgare. Singurul grup parlamentar care nu s-a prezentat la consultări, în ciudaa invitaţiei adresate, a fost Ataka. Şeful statului a apreciat că „Toţi au nevoie de realizarea în Bulgaria a unui nou nivel de stabilitate, atât politică, cât şi instituţională” şi a exprimat speranţa că GERB va continua eforturile de găsire a căii juste de guvernare.
Liderul GERB şi premier desemnat, Boiko Borisov, a comunicat că joi se va şti dacă va alcătui guvernul sau va returna mandatul primit. „Miercuri, GERB mai are câteva consultări, la finalul cărora va deveni clar dacă vom forma guvernul”, a declarat Borisov şi a precizat că, în principiu, există înţelegerea partidelor de dreapta şi centru, dar matematic este foarte dificil ca eforturile să dea un rezultat. Răspunzând unei întrebări, Boiko Borisov a susţinut nominalizarea lui Ivailo Kalfin, de la „Alternativa pentru Reformarea Bulgară” /ABV/, partidul fostului preşedinte Gheorghi Pârvanov, precum şi a câtorva foşti minişti din precedentul guvern GERB, cu precizarea că într-un cabinet de coaliţie fiecare participant are propria răspundere pentru expertiza propriilor miniştri. „Poporul bulgar nu vrea noi alegeri, ci vrea o guvernare stabilă”, a punctat Boiko Borisov şi s-a adresat Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi /DPS/ a etnicilor turci şi musulmani cu cuvintele: „GERB nu va admite nimic din ce ar putea dinamita toleranţa etnică şi ar putea duce la un conflict etnic”.

www.starndartnews.com, 5 noiembrie