România a ieşit din recesiune, înregistrând o creştere de 1% a PIB în trimestrul al treilea, faţă de cel anterior

România a ieşit din recesiune, înregistrând o creştere de 1% a PIB în trimestrul al treilea, faţă de cel anterior, după după două scăderi consecutive, arată previziunile de toamnă ale Comisiei Europene. Creşterea economică va continua, stimează executivul comunitar, atât pentru următoarele trei luni, până la 1,6% din PIB, cât şi pentru 2015. La Bucureşti, premierul anunţă că este pentru prima dată când bugetul are excedent după 10 luni, iar guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, apreciază că în aceste condiţii este posibil ca anul viitor să nu fie nevoie de majorări de taxe sau reduceri de cheltuieli.
Mugur Isărescu: „În luna octombrie nu avem aproape deloc deficit bugetar. S-ar putea, datorită performanţei mult mai bune pe care o avem în plan fiscal până în luna octombrie, să se regândească şi o parte din cheltuielile care erau programate pentru la anul”.
Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va scădea până la 2,1% din PIB în acest an, de la 2,2% în 2013, dar în 2015 procesul de consolidare fiscală se va inversa, urmând ca deficitul bugetar să crească până la 2,8%.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 noiembrie)