Germania renunţă la taxe în toate universităţile de stat. Ghid pentru studenţii care vor să studieze în această ţară

studÎncepând din această toamnă, toate universităţile de stat din Germania au eliminat taxele de şcolarizare, urmând exemplul unor ţări europene ca Danemarca, Finlanda şi Suedia, unde învăţământul superior public este gratuit. Regiunea Saxonia Inferioară a fost ultima care a luat această decizie şi s-a aliniat astfel politicilor la nivel federal, care au avut în vedere educaţia ca drept fundamental, fără piedici financiare care să descurajeze persoanele mai sărace să-şi continue studiile. Germania are în prezent 380 de universităţi acreditate, dintre care circa 80 private şi alte aproximativ 40 administrate de biserică.
Studenţii străini pot beneficia şi ei de aceste noi reglementări dacă urmează un program de studii de patru ani. Masteratele nu au fost incluse în acest plan, cu toate acestea sunt mult mai ieftine faţă de cele din ţările UE sau SUA.
Studenţii din afara spaţiului comunitar se lovesc încă de obstacolul obţinerii vizei pentru a studia în Germania, dar guvernul federal face eforturi pentru a elimina şi acest neajuns.

***

Competiţia pentru locuri la facultăţile germane devine astfel acerbă, indiferent dacă este vorba despre nemţi sau despre studenţi străini care vor, de exemplu, să urmeze doar un semestru la o universitate. În orice caz, locurile pentru străini sunt destul de puţine.

Procesul de înscriere

Pentru înscrierea la un program de studii este necesară contactarea universităţii unde vor avea loc cursurile pentru că în Germania nu există un oficiu general care primeşte aceste cereri, aşa cum se întâmplă în alte ţări. Nefiind standardizat, procesul de înscriere diferă de la o facultate la alta sau în funcţie de programul de studii. Pagina de Internet a fiecărei universităţi este un instrument foarte util pentru a descoperi exact care sunt formalităţile şi, de asemenea, poate fi contactat consilierul responsabil de acest proces.
În Germania, de altfel, foarte multe aspecte legate de birocraţia universitară sunt rezolvate cu ajutorul Internetului, fiecare student primind acces la o serie de platforme atunci când se înscrie pentru a putea beneficia de aceste servicii.
De exemplu, este asigurat accesul la o platformă online numită ILIAS, unde pot fi găsite suporturi de curs şi alt gen de documente. Bibliotecile au şi ele astfel de platforme, unde poate fi verificată disponibilitatea cărţilor.
Fiecare program de studii se desfăşoară în condiţii specifice şi are propriul curriculum. Informaţii legate de creditele anumitor cursuri, de obligativitatea promovării unora sau de ordinea în care pot fi urmate, de alcătuirea propriului orar sunt disponibile întotdeauna şi la nivelul consiliilor studenţeşti ai căror membri răspund întrebărilor de acest fel
Există programe de studii pentru care trebuie îndeplinite anumite condiţii pentru înscriere, cum ar fi notele. Pentru acestea trebuie completate formulare speciale şi trebuie urmărit cu atenţie termenul limită de depunere a cererilor.
Odată îndeplinite toate condiţiile, dosarul de înscriere poate fi definitivat şi el trebuie să conţină copii legalizate după  diplomele de bacalaureat, certificate de competenţă lingvistică şi altele, în funcţie de universitate.
Există domenii de studiu la care accesul este limitat în Germania, cum ar fi medicina, stomatologia, farmacia sau medicina veterinară. Pentru aceste domenii, cererile de înscriere trebuie adresate unui oficiu special. Mai multe informaţii sun furnizate la adresa: www.hochschulstart.de

Studii de scurtă durată

Pentru studenţii străini care doresc să urmeze doar un semestru la o universitate germană, este foarte important ca aceştia să se intereseze dacă notele obţinute pot fi cumulate cu creditele necesare şcolarizării la universitatea din ţara lor, pentru că acest lucru este diferit în funcţie de instituţiile de învăţământ.

Cazare şi burse

Din nefericire, cazarea este unul din aspectele care pun probleme în Germania. Mulţi studenţi străini se confruntă cu problema găsirii unui apartament atunci când ajung în această ţară, pentru că locurile din campusuri sunt foarte căutate şi se epuizează rapid, costul lor fiind cel mai convenabil, între 200 şi 400 de euro pe lună. Prin comparaţie, un apartament în afara campusului poate ajunge şi la 600 de euro pe lună în marile oraşe universitare, la chirie adăugându-se costul utilităţilor.
Este nevoie de bani pentru cărţi, mâncare, telefon, internet, timp liber şi multe altele. De aceea, de cele mai multe ori
studenţii apelează la programele de burse sau la job-urile sezoniere. Cei care provin din ţări ale Uniunii Europene au avantajul programului Erasmus, care acordă burse ce acoperă în general costurile de cazare şi transport

Vize

Cetăţenii europeni sau cei din Islanda, Norvegia, Elveţia, Lichtenstein nu au nevoie de vize pentru a studia în Germania, fiind suficientă cartea de identitate pentru a intra pe teritoriul german. Studenţii din alte ţări, însă, trebuie să obţină viză dacă şederea depăşeşte 90 de zile.

Asigurarea de sănătate

Pentru studenţii străini din ţările UE asigurarea naţională de sănătate este valabilă, în general, şi în Germania. Cu toate acestea, este recomandat ca ei să-şi facă totuşi şi o asigurare privată, pentru că cea dintâi nu acoperă toate situaţiile şi multe beneficii nu pot fi acordate nerezidenţilor. Mai multe informaţii despre sistemul de sănătate din Germania pot fi găsite la adresa: www.germanyhis.com

La final, iată o listă cu adresele web ale celor mai cunoscute universităţi germane, unde pot fi găsite mai multe detalii despre forma de organizare, condiţiile de înscriere, burse şi programe de studiu.

Surse: www.studying-in-germany.org, www.awareness-time.com

Traducerea şi documentarea: Bianca Ioniţă