Reţeta săptămânii

Ruladă cu cașcaval

Ceva asemănător ruladei cu cașcaval întâlnim în Noua Zeelandă, numai că acolo se prepară mai simplu, cu pâine și se cheamă “Cheese Roll”. La noi în țară este foarte populară această ruladă cu cașcaval și “aluat opărit”:rulada cascaval

  • 500 ml lapte
  • 200g unt (un pachet)
  • 1 cană mare de făină
  • 5 ouă
  • 200 grame cașcaval ras

Se pun pe foc laptele și untul tăiat bucățele, cu un praf de sare. Când se omogenizează compoziția și dă în clocot, se adaugă făină și se amestecă bine pe foc până când se formează un cocoloș de cocă opărită (și se desprinde de pereții vasului). Se dă la răcit.

După ce s-a răcit compoziția, se adaugă ouăle pe rând, se amestecă bine și apoi se întinde compoziția într-o tavă unsă bine sau tapetată cu hârtie de copt (varianta a doua e mai comodă!) Se dă la cuptor până se rumenește bine.

Se răstoarnă aluatul pe un șervețel de pânză, se rulează împreună cu șervețelul și apoi se derulează la loc (pentru elasticitate!), apoi se presară cașcavalul ras pe toată suprafața, se rulează încă o dată (definitiv!) cu cașcavalul pe post de umplutură și se mai lasă puțin în cuptor (la foc mic sau putem chiar închide focul, cuptorul oricum va fi încă foarte cald), cât să se topească și cașcavalul. Se presară și deasupra ruladei puțin cașcaval, ca să arate mai bine.

Daniela Sîrbu