Sunt posibile convorbiri neformale între Putin şi Obama la summiturile APEC şi G20

Kremlinul a confirmat că în timpul apropiatelor summituri APEC şi G20 ar putea avea loc convorbiri neformale ale preşedinţilor Rusiei şi SUA – Vladimir Putin şi Barack Obama. „În prezent nu este planificată o întâlnire oficială, separată, a lui Putin cu Obama, dar în timpul unor mari manifestări internaţionale şefii de state au în general posibilitatea contactelor neformale – a declarat secretarul cu presa al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov.
Summitul APEC (Colaborarea Economică a Statelor din Asia şi Pacific) va avea loc la Beijing în zilele de 10-11 noiembrie. În schimb, summitul G20 este planificat în 15-16 noiembrie la Brisbane în Australia.
Participarea lui Obama la summitul APEC a fost confirmată luni de purtătorul de cuvânt al MAE chinez, care a informat totodată că preşedintele american va efectua şi o vizită de stat în China şi se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping. Obama va fi în China în zilele de 10-12 noiembrie.
Consilierul preşedintelui Rusiei pe probleme de politică externă, Iuri Uşakov, a informat deja acum câteva săptămâni că Putin va participa la summitul APEC. Se aşteaptă ca preşedintele să sosească la Beijing în 9 noiembrie, zi în care sunt planificate discuţiile sale cu preşedintele Chinei.
La începutul lui septembrie, autorităţile australiene au semnalat posibilitatea retragerii invitaţiei pentru Putin la summitul G20 din cauza rolului negativ, pe care Rusia îl joacă în conflictul cu Ucraina. Ulterior însă, ministrul de finanţe al Australiei, Joe Hockey, a declarat că printre membrii G20 predomină opinia că trebuie lăsată uşa deschisă pentru contacte cu Rusia.
Mai înainte, Putin şi Obama s-au întâlnit în 6 iunie în timpul manifestărilor legate de împlinirea a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia. Discuţiile lor au avut loc în timpul mesei oferite la castelul Benouville de către preşedintele Franţei, Francois Hollande, pentru participanţii la festivităţi. Ea a durat 10-15 minute şi a avut de asemenea caracter neformal. Tema ei a fost situaţia din Ucraina.
A fost prima întâlnire a preşedinţilor Rusiei şi SUA de la izbucnirea crizei din Ucraina.
Mai târziu, la 1 august, preşedinţii Rusiei şi SUA au mai discutat la telefon. După cum a transmis serviciul de presă al Kremlinului, Putin i-a spus lui Obama că sancţiunile impuse de Washington Moscovei din cauza crizei din Ucraina sunt inutile, iar „situaţia actuală” nu este în interesul niciuneia din părţi. După Casa Albă, Obama a exprimat faţă de Putin profunda nelinişte legată de sprijinirea tot mai activă de către Rusia a separatiştilor în Ucraina; a subliniat că ar prefera ca criza ucraineană să fie rezolvată cu mijloace diplomatice. (Sursa: RZECZPOSPOLITA, Polonia)
Traducerea: Maria Stanciu