Preţul gazului irakian scade cu 50%

Turcia şi-a pus semnătura pe mai multe acorduri importante în domeniul energiei iar acum s-a clarificat şi situaţia referitoare la gazul ieftin din Erbil.
Gazul livrat de Administraţia Regională Kurdă din nordul Irakului, care era programat să înceapă să sosească în Turcia în 2017, ar putea veni mai repede. În paralel, este prevăzută o creştere a capacităţii de transport a gazului. Ministrul Administraţiei Regionale Kurde pentru Construcţie şi Dezvoltare, Derbas Resul, afirmă că a fost semnat cu Turcia un acord pe 50 de ani pentru livrarea de petrol şi gaze naturale. „Toate acordurile şi paşii ce vor fi făcuţi respectă constituţia irakiană. Estimăm că gazul va ajunge în Turcia până în 2017. Gazul pe care îl extragem depăşeşte consumul nostru intern şi ce ne prisoseşte vom livra Turciei”.
Preţul gazului natural pe care îl va livra Administraţia Regională Kurdă din nordul Irkului este cu aproximativ 50% mai ieftin decât gazul pe care îl importă în acest moment Turcia. Autorităţile au confirmat că gazul irakian va fi mai ieftin decât cel cumpărat acum din Azerbaidjan, Iran şi Rusia. Cele aproximativ 20-30 de miliarde de metri cubi de gaz care vor veni din nordul Irakului în cadrul acordului semnat reprezintă 40% din consumul intern al Turciei în acest moment.

Patru piloni

Acordul semnat între Turcia şi Administraţia Regională Kurdă din nordul Irkului se compune din 4 piloni, şi anume gaz natural, petrol, terenuri şi reţeaua de conducte. La fiecare din acest pilon au fost încheiate negocierile şi s-a semnat câte o înţelegere. În urma acordurilor la care au ajuns părţile, Turcia va face lucrări de prospecţiune în nordul Irakului la 13 terenuri de petrol şi gaze naturale.
Traducere Florin Matei

SABAH (Turcia)