TPI a hotărât eliberarea temporară a liderului radicalilor sârbi

Completul de judecată al Tribunalului Penal Internaţional de la Haga a luat decizia ca liderul radicalilor sârbi, Vojislav Seselj, să fie eliberat temporar – a declarat purtătorul de cuvânt al TPI, Magdalena Spalinska.

În notificarea TPI se subliniază că din proprie iniţiativă şi din motive umanitare, precum şi din cauza înrăutăţirii stării de sănătate a inculpatului, „avându-se în vedere noile circumstanţe şi pentru a se evita ce este mai rău” s-a decis eliberarea temporară a lui Vojislav Seselj. Decizia ar trebui să-i permită lui Seselj să urmeze un tratament „în cel mai adecvat mediu” şi avându-se în vedere circumstanţele, Completul de judecată a hotărât că în aceste condiţii nu este necesar acordul inculpatului, dar protecţia martorilor şi integritatea procedurii trebuie garantate – a decis Completul de judecată.

Potrivit comunicatului TPI, Completul de judecată a examinat recent posibilitatea eliberării temporare a lui Seselj din cauza înrăutăţirii stării lui de sănătate, dar a trebuit să întrerupă procedura deoarece nu erau îndeplinite condiţiile. Miercuri, 5 noiembrie, Guvernul Serbiei a trimis TPI garanţiile necesare pentru eliberarea lui Seselj. Membrii Partidului Radical Sârb au anunţat că Seselj va fi eliberat temporar, fără nicio condiţie şi în curând va sosi în Serbia, adăugând că înainte de eliberare este necesară înţelegere între Guvernele Olandei şi Serbiei. Liderul radicalilor sârbi este acuzat de crime comise asupra croaţilor şi musulmanilor din Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Voivodina în perioada 1991-1993. La 24 februarie 2003 s-a predat de bună voie instanţei internaţionale.

www.tanjug.rs – 7 noiembrie