Misterul Natalie Wood

„Splendour”, nnatalie-woodumele yachtului de lux pe care legenda hollywoodiană a petrecut ultimele momente ale vieţii, figurează astăzi pe afişul piesei semnate de Géraldine Maillet, care se joacă la Théâtre de Paris.

„Întotdeauna am fost îngrozită de apă. Apa neagră a mării, a râului, ” se confesa Natalie Wood într-un interviu de televiziune în 1980. Un an mai târziu, la 29 noiembrie 1981, actriţa americană de 43 de ani cade de pe yahtul său şi se îneacă în apele Insulei Sfânta Catalina din Golful Los Angeles, în timp ce soţul ei, actorul Robert Wagner, şi presupusul său iubit, Christopher Walken, se aflau pe barcă.

Prezenţa celor doi bărbaţi şi circumstanţele morţii sale, nu au fost clarificate niciodată şi, mult timp au alimentat numeroase speculaţii. Ironia sorţii pentru această femeie a fost că a văzut cel mai rău coşmar al său devenind realitate. Această fobie de apă a bântuit-o pe Natalie Wood de când avea11 ani. În timp ce filma The Green Promise (1948), cade de pe un pod şi îşi rupe încheietura mâinii. Mama ei, Maria Zacharenko, speriată de ideea că Natalie va scăpa acest rol decide să nu o ducă la doctor.

O tinereţe cu două viteze

Ea reuşeşte să apară pe marele ecran pentru prima dată în 1943. Natalie avea vârsta de 5 ani. Scurta ei experienţă este suficientă pentru a convinge familia să plece de la San Francisco la Los Angeles. Antrenată de mama ei, Natalie merge la foarte multe castinguri. Şi iată că apare şi un rol promiţător, în acest caz, din partea regizorului Orson Welles. Maria, mama ei îşi arată determinarea: a făcut-o să plângă la casting, şi în momentul probei, lacrimile arătau în ochii ei precum aripile unui fluture. Pentru a corespunde criteriilor fizice cerute, i-a vopsit părul blond. Fata a primit rolul râvnit în filmul ,,Tomorrow is forever”, Irvin Pichel, 1946. Filmul este un succes şi Natalie devine un copil vedetă.

Ea şi-a început adolescenţa în faţa camerei de fimat, cu numele „Wood”. Nume mai americanizat pentru studiouri, faţă de cel ales de părinţi ” Gurdon „. Mai târziu actriţa a spus că a construit un personaj pe care l-a interpretat în viaţa reală. Ea a „jucat” în public a fi Natalie Wood, în timp ce era „cu adevărat ” Natasha Gurdon. De asemenea, dă acest nume primei ei fiice, pentru a retrăi copilăria pe care ea a nu a avut-o niciodată.

,,Miracolul din strada 34″ regizat de George Seaton este unul dintre primele filme ale lui Natalie Wood în 1947. Actrita avea 9 ani. După cincisprezece ani, ea devine o stea adorată la Hollywood.
Micuţa a fost împinsă în carieră de către mama sa, Maria Zacharenko, supranumită Maria Gurdin şi care o obliga să alerge la toate castingurile.

Căutarea neîncetată de dragoste şi recunoaştere….

La acea vreme, Natalie era la braţul lui Robert Wagner, soţul ei, de asemenea actor, formând unul dintre cele mai în vogă cupluri de la Hollywood . Succesul comediei muzicale Splendoare în iarbă (Splendor in the Grass) regizat de Elia Kazan, 1961, îi aduce actriţei Natalie o a doua nominalizare la Oscar. Tânăra îşi dă seama că ea „nu se cunoaşte cu adevărat.”. „Mi-am petrecut copilăria fiind copilul unui anumit actor sau al altuia”, se confesa ea.

În ciuda multor succese, Natalie, la apogeul carierei, intră într-o perioadă de depresie. După divorţ, ea a apărut la braţul mai multor cuceriri – cântăreţ, actor, milionar … – şi aşa a început să îşi construiască o reputaţie proastă. Această perioadă tumultoasă s-a încheiat, la 28 de ani, cu o spitalizare prelungită. După ieşirea din spital a decis să pună cariera între paranteze, pentru a întemeia o familie. S-a căsătorit cu producătorul Richard Gregson cu care a avut prima ei fiică, Natasha.

Foarte repede înşelată, ea a divorţat şi s-a mutat din nou cu Robert Wagner, prima ei dragoste.Urmarindu-şi dorinţa de a întemeia un cămin, s-a căsătorit din nou cu Robert Wagner în 1972 şi a dat naştere unui al doilea copil, o fetiţă, Courtney. Dar era prea târziu să -şi răscumpere greşelile şi, Natalie este considerată în continuare o fată cu moravuri uşoare, fapt care i-a afectat foarte mult relaţia de cuplu.

Splendoare” şi decadenţă

Ea revine treptat la carieră, dar face o pauză pe platourile filmului ,, Brainstorming’’ de Douglas Trumbull, actriţa îmbarcată pe ,,Splendour „, yachtului de lux al cuplului, botezat cu acest nume după filmul de succes cu acelaşi nume. Natalie a petrecut seara din 29 noiembrie 1981, împreună cu soţul ei şi partenerul de moment de pe ecran şi presupus amant, actorul Christopher Walken. O seară fatidică pentru actriţa al cărei corp acoperit cu vânătăi este găsit plutind pe apele mării, dimineaţa.

Considerat la momentul respectiv un accident, scenariul morţii sale este revizuit în urma a noi dovezi. Căpitanul yachtului îl acuză pe Robert Wagner că a împins-o accidental pe Natalie în urma unei dispute şi că el nu a încercat să o ajute. Un alt martor dintr-un vas din apropiere, declara că a auzit un stigăt de ajutor care venea de pe mare, iar cei doi bărbaţi de pe „Splendour” au spus că nu au auzit nimic.

Dosarul „Înec accidental” este reclasificat ca „Înec şi alţi factori neidentificaţi.” Şi cum povestea nu se putea opri aici, astăzi ea se reîntoarce. Ron Nelson, noul proprietar al ,,Splendour ” a decis să vândă yachtul. Motivul? Aceasta ar fi fost bântuit de spiritul lui Natalie …

Piesa Splendour de Géraldine Maillet, cu Elsa Zylberstein în rolul principal şi regizată de Catherine Schaub, se joacă în prezent la Théâtre de Paris, până la 31 decembrie 2014.

 

Iuliana Gheorghe

Traducerea şi adaptare din www.lefigaro.fr,