Şcoala de boli rare de la Zalău

Strategia naţională de sănătate 2014 – 2020 se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de săptămâna viitoare pentru aprobare – a declarat ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pentru jurnalişti, în cadrul Şcolii de boli rare de la Zalău. El a declarat că strategia conţine un capitol dedicat bolilor rare, o prioritate în politicile sanitare ale ministerului.

Nicolae Bănicioiu: Bolile rare nu mai sunt chiar atât de rare pe cât şi le imaginează unii sau alţii; sunt, totuşi, acum, undeva peste 6000 – 7000 de pacienţi care suferă de boli rare în România, în tratament şi diagnosticaţi, mă refer. În momentul de faţă, atingem normalitatea, practic. Săptămâna viitoare intră în şedinţa de Guvern şi strategia pentru sănătate, care are chiar un capitol special pentru bolile rare.

Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a mai precizat că planul naţional de boli, rare cuprins în strategie, vizează, în primul rând, înfiinţarea a 6 centre regionale de genetică pentru diagnosticarea acestor boli, precum şi înfiinţarea centrelor de expertiză în care specialiştii vor putea trata şi gestiona corect aceste afecţiuni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 noiembrie