Plantele la birou ne fac mai eficienţi

planta2Cultivarea plantelor la birou ne face mai performanţi. După o nouă cercetare, iată o dovadă în plus confirmată ştiinţific. “Birourile verzi”, bogate în plante fac angajaţii mai joviali şi cresc productivitatea, după părerea experţilor care au aprofundat acest aspect.

Conform datelor, creşterea plantelor la birou sau pur şi simplu aducerea unei pete de culoare biroului printr- un vas sau un ghiveci cu flori, măresc productivitatea cu 15%.

Cercetătorii au studiat impactul “birourilor verzi” asupra  percepţiei calităţii aerului, a puterii de concentrare şi satisfacţiei legate de locul de muncă de către angajaţi. Ei au monitorizat productivitatea angajaţilor pe o perioada de mai multe luni, în două mari birouri comerciale din Regatul Unit şi Ţările de Jos. Studiul a fost realizat sub conducerea lui Marlon Nieuwenhuis de la Scoala de Psihologie la Universitatea Cardiff, care a afirmat:
„Cercetarile noastre sugereaza că investiţia în amenajarea birourilor cu plante ne va răsplăti cu sporirea productivităţii şi calităţii vieţii angajaţilor. Deşi cercetările anterioare efectuate în laborator au fost îndreptate în această direcţie, cercetarea noastră este prima care a examinat acest aspect într-un birou adevărat, arătând beneficiile pe termen lung. Acest studiu contestă filosofia conform căreia un birou gol şi ordonat ne face mai productivi „.

Potrivit experţilor, plantele din birou fac angajaţii mai implicaţi în muncă la nivel fizic, cognitiv şi emoţional. Dr. Craig Knight, co-autor al studiului, a declarat că cercetarea ne-a ajutat să înţelegem aspectele pozitive şi negative ale amenajării biroului, aşa cum se întâmplă în zilele noastre. Acum, experţii sunt în curs de dezvoltare a unui sistem pentru îmbunătăţirea designului de birouri şi pentru creşterea eficienţei angajaţilor.
Conform profesorului Alex Aslam, prin acest studiu, este pus în discuţie minimalismul potrivit căruia “mai puţin înseamnă mai mult”. În cazul de faţă mai puţin înseamnă doar mai puţin.

Îmbogăţirea birourilor cu plante, prin urmare, ar putea fi soluţia pentru a le face mai vii şi mai confortabile, contribuind la o mai bună abordare a angajamentelor zilnice.

Sunteţi gata să adăugaţi o plantă pe biroul dumneavoastră?

Traducere şi adaptare din: www.greenme.it

Carmen Oprea