Hai în LUMINISH! Corp de literă. Corp de carte. Corp de iluminat.

Asociaţia Ordinul Manufacturierilor în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român a lansat vineri, 7 noiembrie, proiectul Luminish: Corp de literă. Corp de Carte. Corp de Iluminat – “Small Recycled Paper Manufactory in Bucharest”. Luminish, un proiect al asociaţiei Ordinul Manufacturierilor, este susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturi Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

Proiectul propune serii limitate de corpuri de iluminat, lucrate manual din deşeuri de hârtie şi diferite inserturi, cu marcă artistică (watermark, tipar, desen). Unul dintre modelele de lămpi oferite este creat în premieră, prin tehnica mulajului cu hârtie manuală, complet diferită de papier-mâché.

În timpul lansării, s-a făcut o demonstraţie de mulaj cu pastă de hârtie pe corpul modelului Saga Xux. Vestimentaţia a fost oferită de Hippie Hippie Shake. Pe obiectul obţinut s-a intervenit artistic cu acrilic. Cei prezenţi au devenit modele pentru un mulaj concomitent, plăsmuit cu pastă sonoră de multumult, duet cu instrumente de suflat şi chitară. Ca într-un joc cu fibră şi timbruri. La eveniment au participat artişti, designeri, arhitecţi, muzeografi şi scenografi.

Începând cu 2004, proiectul generic al Asociaţiei Ordinul Manufacturierilor, prin Atelierul de Carte, a urmărit revitalizarea cărţii manufacturate prin trei meşteşuguri tradiţionale: hârtie manuală, legătorie de carte, imprimări tradiţionale. 10 ani de experiment cu fibre, plăci de tipar, în ţesere de carte-obiect, se materializează acum în Luminish. Prin acest proiect subliniem importanţa continuităţii istoriei cărţii.

Proiectul 2013/108274, cu o durată de 18 luni, a primit o finanţare de 65.000 de euro. Asociaţia îşi propune să realizeze produse ecologice (corpuri de iluminat şi obiecte de design interior) prin implementarea şi dezvoltarea unei linii de producţie manufacturate. Deşeurile de hârtie vor fi principalele materiale de lucru. Vom depune un dosar de patentare pentru soluţiile tehnice. Metoda urmăreşte sustenabilitatea prin vânzarea de serii limitate de obiecte şi aplicarea unor criterii eficiente în domeniul antreprenorial verde – green jobs, parteneri eco-friendly (şcoli, instituţii publice şi private) – pentru identificarea şi colectarea deşeurilor de hârtie, pentru informarea şi educarea privind protejarea mediului prin serii de workshopuri de hârtie manuală (gratuit pentru cei defavorizaţi). Rezultatul va consta în creşterea volumului de hârtie reutilizată – de la 20 de kg/zi (la începutul proiectului) până la 100 de kg/zi (la sfârşitul proiectului). Profitul va fi redirecţionat către alte proiecte eco-inovatoare ale asociaţiei: crearea şi dezvoltarea unui punct de lucru în zona rurală, cu moară de hârtie, cultură de fibre vegetale şi tabere de lucru pentru copii şi tineri. O moară de hârtie ajunge să folosească peste o tonă/zi de deşeuri de hârtie.

Luminish lansează serii limitate de corpuri de iluminat cu poveste: lampă de ritm şi lampă de rit. Lampa-ritm: lampadare cu design de marcă, cu inserturi şi intervenţie artistică şi lămpi cu structuri de lemn şi metal. Lampa-rit se va construi pe trei simboluri: corp de literă. corp de carte. corp de iluminat. Ambele, potrivite cu omul, locul şi căutarea; prin unicitate, originalitate, transparenţă, delicateţe, personalizare, reciclare.

Corp de literă. corp de carte. corp de iluminat.

Fiecare poartă în interior un text. În Luminish, prin corpuri de iluminat şi obiecte de artă, încercăm să îl dezvăluim. Prin mulajul pe corp, transformăm hârtia într-o piele secundă, ieşită din timp, intrată în vreme. O epidermă a cuvintelor spuse şi nespuse, hartă a întrebărilor, carte din afară către înăuntru.

Mulajul este o expresie surprinsă în unicitatea clipei, potrivire pentru învăţare. Mulajul în hârtie întrupează necuvintele. Hârtia îşi schimbă funcţia de purtător al semnelor scrise în mesager al celor nepronunţate încă. Iluminatul este funcţie a prezentului.

Mulajul multiplică, dezvăluie complexitatea. Este manifestare esenţializată, tiparul fiind esenţa manifestată. Mulajul devine sinonimul multiplului, tiparul – expresia tipologiei. Ambele sunt matriţe, adică matrici, adică mater ale materiei. Literele de tipar se ordonează pe placă şi prima hârtie tipărită e manifestare – opera de artă. De la a doua copie, textele tipărite se transformă tot în mulaje. Sensurile de mers, aparent diferite, se întâlnesc în periferii, de unde nasc cartea monadică.

Negru pe alb şi alb pe negru, corpul poartă textul interior. Mulajul din hârtie preia textul devenind corp de carte. Corpul de carte pus în lumină devine corp de iluminat, cel ce facilitează citirea textului.

Luminish este unul, primar, androgin. Lumina. Corp de literă.

Luminish este doi, dual, femeia şi bărbatul. Lumea împărţită-n două. Soarele şi luna. Corp de carte.

Luminish este trei, triada, mama, tatăl şi copilul. Lumea împărţită-n două de cineva. Tripticul. Corp de iluminat.

Unicitate, originalitate, transparenţă, delicateţe, personalizare, reciclare.

Unicitate. Înlănţuirea fibrelor de celuloză este irepetabilă de la un obiect la altul. Aproape genetic. La suprafaţă pot fi controlate apa, temperatura, textura. În adâncimi fibrele îşi fac propriul joc.

Originalitate. Pasta de hârtie se mulează pe un corp. Se obţine mulajul, corpul de iluminat, din exterior pentru interior. Încăperea statică sau sinele călător. Corp de literă. Corp de carte. Corp de iluminat.

Transparenţă. Printre fibre trece lumina. Se furişează sau se revarsă, subtil ori aspru.

Delicateţe. Lampadarul nu e un obiect de luptă, ci unul de putere. Nu se trânteşte, nu se loveşte, nu se aruncă. Se construieşte, se foloseşte, se respectă, răspândeşte lumina.

Personalizare. Formă, inserturi şi text. Odaia primeşte o veioză; biblioteca, teatrul găzduiesc lampadarul; dormitorul – mulajul corpului. Iarna cerne povestea lampadarelor cu ace de brad, coji de portocală şi scorţişoară. Primăvara înlănţuie elegant firele de mătase albe şi roşii în coconul fibrelor de celuloză. Iubitul îi scrie iubitei cuvântul secret cu litere de tipar, de mână, cu tuş or acuarelă. Pe corpul de iluminat, mulaj al şoaptei, mulaj al coapsei.

Reciclare. Toate lămpile se lucrează manual din deşeuri de hârtie.

Luminish se creează prin corp, hârtie şi lumină. Corp de literă, corp de carte, corp de iluminat. Litera este hermeneutică născută de mulaj şi de tipar, cartea este monadică, corpul de iluminat se aprinde ritualic la vremea înserării. Hârtia manuală generează, facilitează şi traduce întâlnirea lor. Drumul se parcurge în toate sensurile: căutarea şi culesul, percepţia şi semnificaţia, semnul şi înţelegerea. Minunea de a face luminish seară de seară printr-o simplă Luminish!

 Declaraţii de presă

Dr. Virgil Ştefan Niţulescu

Manager, MUZEUL NAŢIONAL AL ŢĂRANULUI ROMÂN

Atelierul de Carte este unul dintre cele mai vizitate ateliere de creativitate de la Muzeul Țăranului. De aceea, câştigarea proiectului “Small Recycled Paper Manufactory in Bucharest” ne-a bucurat foarte mult, fiind un prilej de dezvoltare a acestuia. Astfel publicul Muzeului va beneficia de un spaţiu renovat, de materiale noi de lucru şi de tehnici inovatoare de instalaţie şi colaj de hârtie manuală şi nu numai. Muzeul Ţăranului va sprijini cu drag derularea acestui proiect care suntem convinşi că va avea un impact deosebit în rândul iubitorilor de frumos.

 Anamaria Iuga

Şef secţie studii etnologice, MUZEUL NAŢIONAL AL ŢĂRANULUI ROMÂN

Atelierul de Carte s-a alăturat Muzeului Naţional al Ţăranului Român din 2008 pentru că merge pe aceleaşi repere prin promovarea meşteşugului şi a tradiţionalului. A fost repede integrat în programul muzeului prin atelierele de creativitate pentru copii, printre participanţii acestora numărându-se şi copiii cu dizabilităţi. Răzvan ne face materialele pentru foi de sală şi cabinete de studiu. Împreună am re-editat cartea-obiect Muzeul de la Şosea a lui Petre Popovăţ. În 2010 am făcut căsuţa din hârtie. Aceasta a trecut cu bine testul celor trei ierni care au venit peste ea în curtea muzeului.

Răzvan Supuran

hârtier, ASOCIAŢIA ORDINUL MANUFACTURIERILOR

Nu e uşor a face hârtie, hârtia e chimie. În Japonia, casa hârtiei manuale, mai sunt numai patru ateliere autentice care continuă tradiţia. Mulajul pe corpuri umane e un joc care nu s-a mai făcut. E hârtie manuală mulată proaspăt pe o formă, pe un volum. Vrem să facem serii de obiecte cu această tehnică, inclusiv o carte volumetrică. Mulţumim lui Cătălin Năstăsoiu, moşul luminishului, omul care a dat numele.