Seiful secret al lui Tito

După moartea lui Josip Broz Tito, toate obiectele aflate în seiful său au fost sigilate. Şi aşa au rămas timp de 33 de ani. O comisie de oficiali de la Belgrad a desigilat cel mai bine păstrat secret al fostei Iugoslavii. La moartea lui Tito, care a survenit pe 4 mai 1980, Preşedinţia Republicii Socialiste Federative Iugoslavia a decis ca toate obiectele care se aflau în patrimoniul privat al dictatorului să rămână sigilate. Seiful personal a fost deschis abia anul trecut, iar unele din obiectele de valoare deosebită, precum şi aurul, au fost depuse la Trezoreria Băncii Naţionale a Serbiei.
S-a decis ca în trezoreria Băncii să intre şi bunurile despre care s-a stabilit că aparţin familiei regale Karađorđević.

Potrivit publicaţiei sârbe care a intrat în posesia listei bunurilor, în seiful lui Tito se aflau, în afară de aur, medaliile aparţinând familiei regale, precum şi un safir despre care se presupune că a aparţinut dinastiei Romanov. Au mai fost găsite şi coliere unicat, precum şi alte bijuterii aparţinând familiei regale Karađorđević. Lista bunurilor din seiful lui Tito întocmită de comisia specială arată astfel: 29,366 kilograme de aur; 2663 bani şi ducaţi de aur; 1.271 de piese numismatice de mare valoare; 26.219 dolari americani; 36.000 de mărci germane; 149 de bijuterii (care au aparţinut regalităţii Serbiei); safirul Romanovilor; 18 servicii de masă din argint, 83 de perechi de butoni; cutii pentru trabucuri, medalii, decoraţii ş.a.

DNEVNI AVAZ (Bosnia Herţegovina)

w ww.dnevniavaz.ba– 8 noiembrie