Guvernul a suplimentat bugetul MAE pentru susţinerea măsurilor necesare creşterii capacităţii logistice a secţiilor de votare din străinătate

Guvernul a suplimentat, astăzi, bugetul Ministerului de Externe cu 1,5 milioane de lei, pentru susţinerea măsurilor necesare creşterii capacităţii logistice a secţiilor de votare din străinătate. Ministrul Teodor Meleşcanu a anunţat că au fost luate deja mail multe măsuri pentru a optimiza procesul de votare în diaspora.
Formularul pe propria răspundere disponibil pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe poate fi descărcat şi completat, urmând ca în faţa Comisiei de votare să fie doar semnat. Cei care nu au această posibilitate vor primi pixuri şi formulare în faţa secţiilor pentru a le completa şi a economisi timpul necesar votului. Tot pentru fluidizarea procesului, MAE a pus la dispoziţie o listă cu 800 de persoane care pot sprijini Comisiile de votare, iar Biroul Electoral pentru Străinătate a selectat deja 120 de persoane. De asemenea, fiecare secţie de votare din diasporă va avea şapte cabine de vot şi şapte ştampile, numărul maxim prevăzut de lege. Ministrul Teodor Meleşcanu a precizat că prin măsurile avute în vedere, numărul celor care vor vota va creşte substanţial: „Dintr-o simplă evaluare pe nişte simulări /pe/ care le-am făcut, reducerea timpului de vot pentru fiecare cetăţean, ca urmare a adoptării acestor măsuri ar permite cel puţin o dublare a numărului celor care pot să voteze”.
Mai există o serie de posibile măsuri propuse Biroului Electoral Central şi pentru care se aşteaptă o decizie. Este vorba despre simplificarea detaliilor care se scriu în listele electorale având în vedere că o parte dintre acestea apar şi în formularul pe proprie răspundere, dar şi despre posibilitatea înlocuirii reprezentanţilor partidelor în comisiile de votare dacă aceştia nu se prezintă în ziua alegerilor. Teodor Meleşcanu a precizat că Ministerul de Externe a propus Biroului Electoral Central să analizeze şi dacă este legală înfiinţararea de noi secţii de votare şi să formuleze un răspuns în acest sens.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 noiembrie)