1,7 milioane de români au diabet zaharat: secretul e micul dejun

Diabetul zaharat afectează 1,7 milioane de români, iar în lume mai mult de 400 de milioane de oameni suferă de această boală. Specialiştii estimează că în următorii 10-15 ani numărul cazurilor va creşte cu 50%. Datele au fost prezentate la o dezbatere dedicată Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului, care va fi marcată pe 14 noiembrie. O alimentaţie sănătoasă şi odihna pot preveni însă îmbolnăvirea.

Şeful Clinicii de diabet de la Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Capitală, Cristian Serafinceanu, spune că un mic dejun sănătos este secretul: „Sloganul este „un mic dejun sănătos”, pentru că, de obicei, foarte mulţi adulţi nu iau micul dejun, în primul rând. În al doilea rând, că micul dejun trebuie să reprezinte cel puţin 30% din valoarea calorică a alimentaţiei din cursul zilei, şi de ce este important micul dejun, pentru că dimineaţa este intervalul din zi cel mai vulnerabil din punct de vedere metabolic.

Dimineaţa se secretă toţi hormonii care ne ţin treji, care ne pregătesc de luptă, trebuie să aduci alimente ca să asiguri substratul energetic pentru activitate. Dacă nu, atunci apar tulburări metabolice”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 noiembrie