Medicament pentru gripă produs de Fujifilm în Japonia aşteaptă aprobare pentru tratarea pacienţilor cu Ebola

Corporaţia japoneză Fujifilm a anunţat că un medicament pentru combaterea gripei numit Avigan produs de Toyama Chemical, companie pe care a achiziţionat-o în 2008, aşteaptă aprobarea mai multor guverne pentru a fi folosit în tratarea febrei hemoragice produse de virusul Ebola, după teste clinice ce vor avea loc până la sfârşitul acestui an. Fujifilm şi-a lărgit divizia farmaceutică prin mai multe fuziuni şi achiziţii, pe fondul declinului afacerilor sale din domeniul fotografic.
Avigan (numele generic este Favipiravir), un medicament omologat în Japonia la începutul acestui an pentru combaterea unor forme noi de gripă, a fost folosit în Germania, Franţa, Norvegia şi Spania pentru a trata pacienţii cu Ebola. Până în acest moment, patru pacienţi şi-au revenit după ce li s-a administrat acest medicament, potrivit declaraţiei făcute marţi de preşedintele Fujifilm, Shigetaka Komori. Reprezentantul companiei mai spune că stocul de Avigan pe care îl deţin ar fi suficient pentru tratarea a 20.000 de pacienţi şi că pot produce imediat o cantitate care să ajungă pentru 300.000 de persoane.

Tablets of Avigan are displayed during a photo opportunity at Fujifilm's headquarters in Tokyo
Foto: Reuters/ via News Daily

Luna aceasta, Franţa şi Guineea vor demara în ţara africană afectată de Ebola teste clinice cu tablete de Avigan de 200 mg .
Concluziile testelor sunt aşteptate la finalul lui 2014, iar omologarea ar putea dura aproximativ o lună, potrivit directorului diviziei farmaceutice, Takatoshi Ishikawa.
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, care se află la Beijing la summitul APEC, a afirmat că este hotărât să se implice în lupta pentru combaterea acestui virus şi a anunţat că Japonia va suplimenta ajutorul financiar de 40 de milioane de dolari la 100 de milioane. „Se spune că medicamentul produs în Japonia este eficient, aşadar dorim să contribuim serios pe acest front” – a declarat Abe.
În urma acestei ştiri, cotaţiile bursiere au crescut marţi pentru Fujifilm la cel mai înalt nivel din mai 2008 până acum. Compania a anuţat că va investi în următorii trei ani între 400 şi 500 de miliarde de yeni în domeniul medical şi farmaceutic.

www.newsdaily.com, Reuters

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă