Aretha Franklin: „Tata m-a învăţat să nu mă comport ca o divă”

„Aretha Franklin sings the great diva classics” este noul album pe care legenda muzicii soul, în vârstă de 72 ani, a înregistrat melodii vechi şi noi, inclusiv cântece care aparţin artistelor Etta Jones, Gladys Knight, Alicia Keys şi Adele. Într-un interviu telefonic, Aretha Franklin susţine că este entuziasmată de faptul că oamenilor încă le plac aceste cântece.

„În studioul de înregistrări am petrecut momente foarte frumoase”, mărturiseşte artista. Piesele au fost alese în coordonare strânsă cu Clive Davis. Albumul conţine şi un mixaj interesant între piesele „Rolling in the deep” a lui Adele şi clasicul „Ain’t no mountain high enough?”. Cântăreaţa declară că „Regina muzicii soul” este un compliment de neimaginat. „Nu pot să mă definesc singură ca fiind o legendă, dar dacă o fac alţii mă onorează, este evident. Ceea ce contează este ca oamenii să fie mulţumiţi de ceea ce fac. Abia atunci sunt mulţumită şi eu”, spune Aretha Franklin.

Un alt mixaj interesant a fost făcut între melodiile „I will survive” de Gloria Gaynor şi „Survivor” a trupei Destiny’s Child. Potrivit artistei, „Survivor” este o melodie fantastică pentru oricine a trebuit să înfrunte o bătălie, pentru că transmite forţă şi curaj. Deşi este considerată o adevărată divă, artista mărturiseşte că îşi face singură cumpărăturile, calcă rufe, găteşte.

„Tatăl meu era predicator şi m-a învăţat, acum mult timp, cum să mă comport. Mi-a spus să nu mă las influenţată de discurile de platină, de succes sau de bani. Să răspund mereu cu căldură umană şi gratitudine. Şi să nu permit niciodată ca succesul să mă schimbe, crezând că sunt mai bună decât alţii. Femeile au evoluat mult. Au reuşit să spargă ‘tavanul de sticlă’ în carieră. Cunosc multe care ocupă poziţii în fruntea companiilor. Aici, în Occident, femeile au obţinut multe. În alte regiuni de pe planetă, în schimb, se luptă încă pentru independenţa lor”, mai spune Aretha Franklin.