Premierul rus susţine că pentru ameliorarea relaţiilor ruso-americane primul pas trebuie să-l întreprindă Statele Unite

Premierul rus Dmitri Medvedev susţine că pentru ameliorarea relaţiilor ruso-americane primul pas trebuie să-l întreprindă Statele Unite. „Pentru a depăşi problemele existente, trebuie renunţat la sancţiuni, trebuie transferată activitatea în planul  muncii, trebuie revenit la convobiri normale, calme şi productive şi abia atunci totul se va stabiliza”, a susţinut premierul Rusiei. În discuţiile purtate cu reprezentanţii presei, Dmitri Medvedev nu a ştiut să spună cu certitudine cand anume se va întâmpla acest lucru.

„Nu depinde de noi, pentru că nu noi suntem cei care am aplicat sancţiuni”, a explicat Dmitri Medvedev.

Premierul rus a mai menţionat că „sanţiunile sunt cu două tăişuri, niciodată nu duc la ceva bun, nu rezolvă problemele grave şi nici nu recroiesc relaţiile internaţionale”. Totodată, Dmitri Medvedev a recunoscut că este absolut cert faptul că sancţiunile „creează inconvenienţe atât pentru cei împotriva cărora sunt aplicate, cât şi împotriva celor care aplică sancţiunile”.
„Sancţiunile nu afectează semnificativ relaţiile internaţionale, mai ales atunci când este vorba despre sancţiuni unilaterale şi acţiuni unilaterale, care sunt întreprinse de anumite state şi nu sunt sancţiuni internaţionale care sunt aplicate în baza Cartei ONU”, a mai subliniat şeful Guvernului de la Moscova.

Medvedev a mai spus că Federaţia Rusă va aplica, mai devreme sau mai târziu, contramăsuri în replică la sancţiunile existente. Şeful Executivului rus este ferm convins de faptul că „lumea este în aşa fel construită încat sancţiunile mai devreme sau mai târziu vor fi anulate, iar relaţiile vor reveni cel puţin la nivelul iniţial”.

Dmitri Medvedev a mai specificat că regretă faptul că SUA în loc să se opună, împreună cu Rusia, ameninţărilor comune preferă sancţiunile. „În loc să se opună în condiţiile unui număr mare de ameninţări: instabilitatea finanţelor mondiale, impulsurile insuficiente de dezvoltare a economiei mondiale, ameninţarea teroristă Statul Islamic, la care nu se ştie de ce nimeni nu acordă atenţia cuvenită şi brusc au constatat că este ceva extrem de periculos, şi, în final, virusul Ebola. În loc să ne concentrăm asupra acestora, noi ne ocupăm de alte chestiuni”, a constatat şeful Executivului Rusiei.

„Sper că această perioadă a relaţiilor internaţionale, a relaţiilor noastre cu Europa şi cu SUA va fi depăşită”, a menţionat Medvedev. El a mai specificat: „După cum se spune, balonul se află pe terenul lor şi ei sunt cei care trebuie să întreprindă măsurile ce se impun”.

Agenţia de presă TASS – 13 noiembrie