Telefonul mobil la masă? Riscul de îmbolnăvire, mai important decât lipsa bunelor maniere

Telefoanele mobile au devenit adevărate focare de agenţi patogeni pentru că vin în contact cu pielea feţei, cu urechile, cu buzele şi cu mâinile oamenilor care au stări diferite de sănătate. Este concluzia pe care au formulat-o mai mulţi cercetători în 2009, iar de atunci multe studii pe această temă au fost efectuate pentru a evalua impactul pe care îl au germenii de pe aparatele mobile.
În 2012, microbiologii de la Universitatea din Arizona au făcut vâlvă cu un studiu care spunea că telefoanele mobile sunt gazdă pentru mai mulţi microbi decât vasul de toaletă, iar riscul contractării unor agenţi patogeni periculoşi a crescut foarte mult în această epocă a tehnologiei portabile. Nu putem contrazice faptul că cei mai mulţi dintre noi îşi dezinfectează mai des toaleta decât telefonul mobil.
drCercetători din Turcia au relevat că cel mai mare risc este reprezentat de faptul că personalul medical aduce în afara spitalelor o gamă de microbi foarte periculoşi odată cu aparatele lor mobile. 52% din telefoanele testate ale unui grup de 200 de asistenţi medicali şi medici erau contaminate cu Stafilococul auriu sau cu alte bacterii periculoase din mediul spitalicesc.
Cele mai întâlnite bacterii sunt cele coliforme (provenite din fecale), stafilococii, streptococii, E.coli, mucegaiurile, drojdiile, corinebacteriile (care produc difteria), clostridium difficile (produc stările diareice) sau Pseudomonas aeruginosa (foarte rezistente la tratamentul cu antibiotice).

Pe lângă normele elementare de igienă, sfatul cel mai important pe care ni-l dau specialiştii este să nu folosim telefonul mobil în timpul mesei pentru verificarea de mesaje sau scrierea de e-mailuri, pentru a evita îngurgitarea acestor agenţi patogeni, unii destul de comuni, alţii chiar foarte periculoşi. Şi, fără a considera acest lucru un obicei al germofobilor, să recurgem cât mai des la curăţarea mobilului cu substanţe dezinfectante.

Bianca Ioniţă