Reţeta săptămânii

tortDanaCheesecake cu nuci pralinate

Oricât ar suna de ciudat, cheesecake-urile se prepară încă din Grecia Antică. Wikipedia ne spune că fizicianul grec Aegimus (sau un alt Aegimus, dar se pare că este vorba chiar de fizician) ar fi scris un tratat de preparare a plăcintelor/prăjiturilor cu brânză “Plakountopoiikon suggrama”. Cheesecake-urile se prepară în toată Europa, Asia și în cele două Americi, în sute și sute de variante.

De obicei, cheesecakurile au drept garnitură fructe sau gem de fructe. Varianta asta are în loc de fructe, nuci cu zahăr ars. Nu necesită coacere!

Pentru blat:

300 grame biscuiți cu cacao

100 grame unt topit

Pentru umplutură:

O cutie de 200 de grame de brânză Philadelphia (clasică, fără ierburi sau alte mirodenii, bineînțeles)

300 de grame de brânză de vaci

Un plic de zahăr pudră (80 de grame)

O tabletă de ciocolată albă (de regulă are 80 de grame, dar merge și cea de 100 de grame, va ieși puțin mai dulce)

Doi pumni de nuci măcinate

100 de grame de zahăr (sau 4 linguri, 1 lingură = aproximativ 25 de grame)

Blatul:

Se zdrobesc mărunt biscuiții și se amestecă cu untul topit. Se presează amestecul pe fundul unui vas cu pereții detașabili (formă de tort), tapetat cu hârtie de copt. Se dă la frigider.

Umplutura:

Se topește ciocolata albă la foc mic (de preferință la bain marie, ca să nu se lipească de fundul vasului). Se lasă să se răcească puțin și se adaugă brânza de vaci, crema Philadelphia și zahărul pudră. Se amestecă bine.

Nucile se macină și apoi se amestecă la foc mic cu cele patru linguri de zahăr, până în momentul în care zahărul începe să se caramelizeze. Se stinge focul și se zdrobește bine amestecul, ca să se omogenizeze nucile cu zahărul ars. După ce se răcește, se amestecă bine cu umplutura de cremă de brânză. Se păstrează două-trei lingurițe de nuci cu zahăr ars pentru decor.

Crema de brânză cu nucile pralinate se toarnă peste blat și se dă la frigider pentru câteva ore. Înainte de a se servi, se presară restul de nuci cu zahăr ars deasupra.

Daniela Sîrbu