România oferă Republicii Moldova un ajutor financiar în urma a 4 memorandumuri semnate la Chişinău

România oferă Republicii Moldova un nou ajutor financiar de 7 milioane de euro, în urma a 4 memorandumuri semnate ieri la Chişinău. Acestea prevăd sprijin pentru renovarea Sălii cu Orgă şi a Institutului Mamei şi Copilului, pentru reparaţia a câtorva zeci de grădiniţe, dar şi sprijin financiar pentru familiile vulnerabile în perioada rece a anului.

Memorandumurile au fost semnate la Chişinău de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu. El a precizat că proiectele respective au fost discutate acum o lună de către prim-ministrul al Republicii Moldova şi al României. Este vorba de 4 proiecte în valoare totală de 7 milioane de euro, câte un milion de euro pentru renovarea Sălii cu Orgă şi a Institutului Mamei şi Copilului, 3 milioane pentru continuarea proiectului de reparaţie grădiniţelor şi 2 milioane de euro pentru procurarea cărbunelui de către familiile social vulnerabile.

Bogdan Aurescu: 36 de grădiniţe vor beneficia de acest proiect, vin în continuarea proiectului de asistenţă de peste 20 de milioane de euro. Al patrulea proiect se referă la asigurarea familiilor vulnerabile cu cărbune pentru încălzirea pe timp de iarnă, în valoare de 2 milioane de euro. de el vor beneficia aproximativ 25 de mii de familii.

Cei doi oficiali au menţionat şi dinamizarea relaţiilor comerciale. Bogdan Aurescu a remarcat că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova. Doar în primele 8 luni, schimburile comerciale au depăşit un miliard de dolari, iar exporturile în România au crescut cu peste 20 de procente. Totodată, exportul unor produse precum miere, struguri şi prune s-a majorat de 5 ori.