Summitul laureaţilor premiului Nobel pentru Pace va avea loc la Roma

Summitul Mondial al laureaţilor premiului Nobel pentru Pace, care trebuia să se desfăşoare la Capetown între 13 şi 14 octombrie, va avea loc la Roma, în perioada 12 şi 14 decembrie.
Organizatorii summitului au anunţat că reuniunea din Africa de Sud a fost anulată din cauza refuzului guvernului de la Pretoria de a-i acorda viză de intrare lui Dalai Lama pentru a nu-i supăra pe amicii chinezi.
Un comunicat oficial a anunţat duminică că reuniunea, organizată de Secretariatul permanent al Summit-ului Mondial al Nobelului pentru Pace va avea loc la Roma, la invitaţia primarului Ignazio Marino, iar Dalai Lama şi ceilalţi 22 de laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace şi-au „confirmat deja prezenţa” în Oraşul Etern.
Printre personalităţile aşteptate la Roma se numără arhiepiscopul Despond Tutu, Shirin Ebadi, Leymah Gbowee, Ta-wakkol Karman, Mairead Maguire, Josè Ramos-Horta, David Trimble, Lech Walesa şi Betty Williams. În comunicat se precizează că Roma este oraşul care a găzduit şi primele opt ediţii ale summitului. De altfel, sediul comitetului de organizare al summit-ului, Secretariatul Permanent pentru Summit-ul Mondial al laureaţilor Nobel pentru Pace, se află tot la Roma. Aşa cum a fost prevăzut, evenimentul din 2014 va fi dedicat în întregime memoriei şi moştenirii lăsate de Nelson Mandela şi se va intitula : «Peace. Living It!».
La reuniune au fost invitate şi cele mai importante instituţii civile şi religioase ale Italiei.

(IL MESSAGGERO, Italia)
Traducerea: Cătălina Păunel