Atac terorist soldat cu morţi şi răniţi într-o sinagogă din Ierusalim

Principalele grupări teroriste palestiniene, Hamas şi Jihadul Islamic, au revendicat un atac soldat cu morţi şi răniţi, care a avut loc, în această dimineaţă, la o sinagogă din Ierusalim. Corespondentul Radio România Actualităţi, Dragoş Ciocîrlan, are detalii despre atentat.

Reporter: Imagini cutremurătoare, cu bălţi de sânge pe toate reţelele de televiziune, după atacul terorist de dimineaţă, când evrei au fost omorâţi cu topoare într-o sinagogă din Ierusalim. Doi terorişti s-au infiltrat pentru a omorî oameni aflaţi al rugăciuni, atac soldat cu cel puţin patru morţi şi opt răniţi, din care patru în stare foarte gravă. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că se va răspunde dur, iar ministrul pentru probleme strategice, Iuval Steinitz, a spus că teroriştii au comis atacul, dar vocea care i-a îndemnat este a lui Mahmoud Abbas. Liderul Autorităţii Palestiniene, care a promovat în ultimele luni o adevărată campanie de incitare împotriva Israelului, a fost nevoit astăzi să condamne „atacul asupra fidelilor evrei în locul lor de rugăciune”. Mahmoud Abbas a vorbit şi despre ceea ce a numit „provocări israeliene pe Muntele Templului din Ierusalim, locul sfânt al iudaismului”. Recent, Mahmoud Abbas a negat legătura evreilor cu Ierusalimul, unde se află şi cele două moschei de pe Esplanadă, considerate al treilea loc sfânt al Islamului, dar care, din punct de vedere cronologic, sunt mult mai recente decât ceea ce reprezintă Ierusalimul pentru poporul evreu.

*

La Ierusalim a avut loc, cu puţin timp în urmă, un atac terorist soldat cu morţi şi răniţi.

Doi terorişti înarmaţi au intrat într-o sinagogă din Ierusalim, într-un cartier ultrareligios Har Nof. Au atacat cu topoare, cuţite şi un pistolet în interiorul sinagogii oamenii care se rugau. Potrivit serviciului de ambulanţă sunt 11 victime, din care cinci morţi. Patru persoane rănite în stare foarte gravă au fost internate. Purtătorul de cuvânt al poliţiei a declarat că este vorba de un atac terorist. Autorii atacului au fost ucişi într-un schimb de focuri cu ofiţeri de poliţiei.  Hamas susţine că ar fi vorba de o răzbunare a ceea ce a numit „asasinarea unui şofer arab” găsit spânzurat. Autorităţile au declarat în urma autopsiei că acesta s-a sinucis. Familia crede că ar fi fost asasinat de colonişti extremişti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 noiembrie